Европейската комисия даде месец на Унгария, за да поправи спорни закони

Европейската комисия засили натиска върху Унгария, като в сряда ѝ даде срок от един месец, за да промени няколко спорни закона и да избегне наказателни процедури в Съда на Европейския съюз, предаде ДПА.

През януари ЕК започна три отделни процедури във връзка със закон, намаляващ пенсионната възраст на съдиите, и други два, за които се смята, че засягат независимостта на централната банка и на службата за защита на личните данни.

Заради законите, свързани с пенсионната възраст на съдиите и със защитата на личните данни, ЕК изпрати днес на Унгария писма с официално предупреждение, които са втората стъпка в процедурите на ЕС при случаи на нарушение.

Заради закона, свързан с централната банка, беше изпратено административно писмо, което е по-малко крайна стъпка, с искане унгарското правителство да изпълни обещанията си за промяна на закона.

Унгария има един месец, за да извърши нужните промени. Ако не го направи, срещу нея може да бъде предприета третата стъпка от процедурите при случаи на нарушение - представяне на въпроса пред Съда на ЕС, който има право да налага тежки глоби.

През последните седмици Унгария е предупреждавана, че ако не поправи закона, засягащ централната банка, и не предприеме стъпки за гарантиране на независимостта на съдебната система, може да не започнат преговорите за заема, от който Будапеща се нуждае, за да избегне фалит.

ЕК заяви днес, че условията за обсъждане на помощта от ЕС и МВФ още не са изпълнени, и каза, че за да започнат преговорите, е нужно първо да се изяснят и уредят тези въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?