Европейската комисия е готова да спасява Испания, увери еврокомисар Оли Рен

Оли Рен

Европейската комисия е готова да се отзове на евентуална молба за спасяване на Испания, обяви в понеделник в Мадрид еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Франс прес.

Той опроверга твърденията, че вече е представена такава молба, и добави, че "условията за евентуална спасителна помощ са "добре известни".

Еврокомисарят увери, че е абсолютно уверен в решимостта на испанското правителство" да подобри ситуацията в икономиката на страната, която е подложена на натиск от пазарите да помоли за финансовото си спасяване.

"Напълно съм уверен в решимостта на испанското правителство да вземе необходимите мерки за възстановяването на испанската икономика", подчерта Оли Рен на съвместна пресконференция с испанския министър на икономиката Луис де Гиндос, след като се срещна с министър-председателя Мариано Рахой.

Испания, която е четвъртата икономика в еврозоната, е подложена на натиск от пазарите и от част от европейските ѝ партньори да поиска спасителен финансов пакет след първата помощ, която бе отпусната на нейните банки през юни.

"Няма такава молба от Испания. Ние имаме на разположение необходимите инструменти, в случай че постъпи такава молба, от която и да е държава от еврозоната", подчерта Оли Рен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа