Европейската комисия готви нов план срещу тероризма

Европейската комисия готви нов план срещу тероризма

Европейската комисия (ЕК) ще представи нов план за борба с тероризма през февруари, съобщи нейният председател Жан-Клод Юнкер.

Той ще включва мерки за по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. Ще бъде направен и детайлен анализ как действа Шенгенската система с цел подобряването ѝ. На превантивните и изпреварващи действия ще бъде отделено особено внимание.

"Борбата с тероризма на първо място е национална отговорност. Трябва да бъде преценено как Шенгенската система да бъде подсилена, укрепена с допълнителни изисквания. Съветът на ЕС трябва да представи допълнителна правна рамка за борба с тероризма", добави председателят на ЕК.

Той заяви, цитиран от БНР, че Европа несъмнено трябва да реагира на атентата в Париж - но и да запази спокойствие, и да действа обмислено.

"Знам от опит, че на такива събития не трябва де се реагира на следващия ден с представяне на нови предложения и мерки – защото има риск да бъдат направени грешки и да се отиде твърде далече, или недостатъчно далече", каза Юнкер.

Председателят на ЕК говори в Рига, където Европейската комисия провежда срещи с латвийско ротационно председателство на Евросъюза. Пресконференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите от вчерашния атентат в Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа