Заради системно предрешени търгове

Европейската комисия ни спря над 900 млн. евро за екология

Санкцията ще бъде вдигната след глоби за всички проблемни проекти

Европейската комисия ни спря над 900 млн. евро за екология

Европейската комисия съобщи, че спира временно плащанията за България по оперативна програма "Околна среда". Причината са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях.

Това е първо спиране на средства по оперативна програма в този програмен период. До момента, отново заради нагласени търгове, Брюксел беше спирал плащания по предприсъединителните ИСПА и ФАР.

Спирането на парите е предпазна мярка, която се използва широко от различните отдели на Еврокомисията, за да се избегне риска от извършването на плащания при наличие на опасения за правилното им изразходване, се казва в съобщението.

Българските власти трябва да подобрят системата за обществени поръчки, за контрола върху тях и да направят необходимите финансови корекции, е посочено в съобщението на ЕК. В него е отбелязано, че като цяло одитната дейност на процеса на обществени поръчки в България е добра, но има нужда от подобрения.

Още в понеделник вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова предупреди, че има риск средствата по програмата да бъдат спрени и дори да загубим част от парите по ОПОС заради системно допускани грешки от предишните управляващи от ГЕРБ.

Безвъзмездната европейска помощ по ОПОС е над 1.466 млрд. евро, като от тях са усвоени 527 млн. евро, сочат данните на финансовото министерство към края на октомври. Това означава, че замразените средства са в размер на 939 млн. евро.

Европейската комисия е уведомила България за спирането на средствата. Мярката е временна, докато бъдат отстранени допуснатите пропуски, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред Mediapool.

Сега с принуда ще трябва да направим това, което не е било направено през 2011 – 2013 г., заяви Михайлова. По думите ѝ това означава подобряване на методиката за оценка на обществените поръчки и контрола при провеждането им.

Брюксел налага временната санкция заради смесването на критериите при възлагане на обществените поръчки, както и заради допускането на неравнопоставеност на кандидатите и не достатъчно прозрачни процедури.

Коригиращите действия, които се очакват от българска страна, са налагане на финансови корекции по проблемните търгове. До момента прегледът е показал, че такива има при осем проекта, половината от които са по "Околна среда", а другите по "Регионално развитие". На тези общински проекти ще бъдат наложени 25% корекции от стойността на договора.

Най-засегнати от мерките се очаква да бъдат общини. Министърът на околната среда Михайлова обаче увери, че плащанията по изпълняваните от местната власт водни проекти и за депа няма да спрат. На първо време общините могат да разчитат на получените авансови плащания по проектите. Ако е необходимо, ще бъде взето правителствено решение за осигуряване на средства от националния бюджет за финансирането на дейностите по проектите, докато бъдат възстановени плащанията от Брюксел, каза още Михайлова.

Тази година са направени над 140 такива прекъсвания или са изпратени предупредителни писма, като има случаи в повечето страни членки. Процедурата предвижда възстановяване на плащанията, след като Комисията бъде удовлетворена от прилаганите от съответната страна мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа