Заради скандалния избор на конституционни съдии

Европейската комисия обмисля извънреден доклад за България

Репутацията на Конституционния съд и други ключови български институции са под въпрос, твърдят от Брюксел

Европейската комисия обмисля извънреден доклад за България

Европейската комисия обяви, че може да изготви извънреден допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година, ако прецени, че ситуацията го налага. Предупреждението отправи в сряда говорителят на ЕК Оливие Баи в отговор на въпрос за избора на нови членове на Конституционния съд (КС), станало по-рано същия ден, съобщи БНР.
 
"Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", каза той без да посочва име. В случая става дума за Венета Марковска.

В последния мониторингов доклад от юли т. г., въпреки острите критики в него, ЕК обяви, че следващият доклад ще е чак в края на 2013 г., което управляващите приеха като признание за успехите им.

Баи припомни, че ЕК е призовала българския парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки на номинираните за КС. Също така подчерта, че гласуването в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали.

Комисията е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос.

Затова ЕК изразява загриженост и смята да продължи да следи много отблизо процесите в българската съдебна система и да ги отрази в следващия доклад по мониторинговия механизъм.

Преди ден Европейската комисия изпрати писмо в отговор на въпросите на Mediapool, в което разкритикува остро Народното събрание за прикриването на сигналите срещу съдия Венета Марковска по време на изслушването на кандидатите за членове на Конституционния съд.

В него се казва, че ЕК е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. ЕК призова парламентът да отговори на всички обвинения срещу кандидатите, визирайки Марковска. Управляващите от ГЕРБ обаче не се съобразиха с това предупреждение и вкараха съдийката от Върховния административен съд в Конституционния съд. Тя бе подкрепена безусловно от ДПС и независимите депутати.

Преди гласуването в парламента бе внесен сигнал от Георги Тонев Колев, който имаше за цел да припомни на депутатите съвместното разследване на Mediapool и в. "Капитал" за Марковска. Журналистическият материал разказва историята на приятеля на Марковска – бизнесменът Георги Георгиев, и неговия арест от януари 2010 г., след който двама полицаи в столичното Шесто РПУ бяха уволнени. След публикациите в двете издания служителите бяха възстановени на работа от вътрешния министър Цветан Цветанов.
 
Марковска направи опит да обясни ситуацията, но от това произлезе единствено серия от противоречиви изявления, в които ту отричаше, че познава Георгиев, ту признаваше, че го познава. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че Марковска не си е правила отвод, когато по нейни дела пред ВАС се е явявал нейният приятел адвокат Румен Еленски. Марковска първоначално отрече Еленски да се явявал по нейни дела, но после призна.

"Съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност. ЕК призовава всички компетентни български институции, в частност парламента, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние", призова ЕК преди ден. Комисия заяви още, че ще следи много отблизо случващото се в България.
 
През юли бе обявено, че за България няма да има мониторингов доклад преди края на 2013 година, за разлика от Румъния, подложена на съсипващи критики поради съмнения за потъкване върховенството на закона. Проблемите за Румъния възникнаха първо заради опита на управляващите да прокарат тенденциозна подмяна на тамошния КС и намеса в неговата независимост чрез намаляването на мандатите на неговите членове.
 
Засега намерението ни остава да изготвим следващия доклад за България в края на 2013 г., но остава открита възможността за доклад по всяко време, ако ситуацията "се развие в грешна посока", добави Баи по време на пресконференцията в сряда.
 
В отговор на последвали въпроси Баи отбеляза, че Еврокомисията очаква България да се съобрази с европейските стандарти при предстоящите избори на нов главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при останалите предстоящи назначения в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България