Европейската комисия обмисля мерки срещу САЩ, ако не махне визите за целия ЕС

Европейската комисия обмисля да предложи реципрочни мерки, ако някои страни от ЕС останат извън обхвата на новия закон за облекчаване на визовия режим с ЕС, приет от американския Конгрес, съобщи в петък Портал Европа.

В момента безвизовият режим на САЩ за туристи и бизнесмени се прилага само за 15 европейски страни – членове на общността преди 2004 г. с изключение на Гърция, като на нейно място в безвизовия списък е включена Словения, приета през 2004 г. с още 9 страни от Източна Европа.

В момента като условие за премахване на визовия режим САЩ изискват под 3% откази за издаване на визи. Приетият миналата седмица от Конгреса закон вдига бариерата на 10%, но това е отново препятствие пред пътниците от Румъния, Полша, Литва, Латвия, Словакия, България и Унгария, при които процентът на отказите е над 10%, посочва изданието. Водеща с най-голям процент откази е Полша с 25%, а България има близо 17% откази.

Облекчаването на визовия режим е за някои страни бе обвързано от президента Буш като „награда” за активните антитерористични действия на тези страни по света.

В момента Европейската комисия изучава американския закон и подготвя доклад за септември, който може да предложи реципрочни мерки.

Представители на ЕК и европейски дипломати твърдят, че в програмата могат да бъдат включени оставащите 12 страни, защото американската администрация ще има известна свобода за взимане на решения. От комисията твърдят, че в програмата трябва да бъде взет предвид и броят на просрочените визи, тъй като се смята, че за страни като Полша, която има много откази, той е малък.

От ЕК се опасяват, че въвеждането на нови технологии от САЩ в граничния контрол ще забави приемането на нови страни в безвизовия режим. Еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини вече е написал писмо до американския министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, в което предупреждава, че ЕС също обмисля въвеждането на онлайн регистрация за американските граждани, посещаващи Европа.

Комисарят по данъчната политика Ласло Ковач също е написал писмо на Чертоф, в което предупреждава, че ЕС може да предприеме мерки в отговор на новия американски закон, изискващ сканирането на товарите, напускащи европейски пристанища.

Споделяне

Още от Европа