Европейската комисия одобри 125 млн. лева за столичния градски транспорт

Европейската комисия одобри 125 млн. лева за столичния градски транспорт

Европейската комисия одобри проект на Столичната община за 125 млн. лева. Средствата трябва да бъдат инвестирани в градския транспорт на София и се отпускат по програмата "Региони в растеж".

Това съобщиха от регионалното министерство, което управлява европрограмата.

Проектът на София е първият т. нар. голям проект, одобрен по тази програма за действащия в момента програмен период.

Средствата се отпускат за ремонт на трасето на трамвай 5 от "Княжево" до Съдебната палата. Прогнозната му стойност е 40 млн. лева без ДДС. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител през февруари, но до момента няма избран изпълнител.

Със средствата по проекта трябва да се ремонтира и трамвайното трасе по ул. "Каменоделска". За изпълнител през миналия месец е избрана фирмата "БГ Нова", а стойността на договора е близо 6.8 млн. лева без ДДС.

Проектът включва още купуването на 13 нови нископодови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и на съществуващата система за информация на пътниците в реално време.

Общата стойност на проекта е 125 млн. лв., от които 107.3 млн. лв. са от бюджета на ЕС.

"Проектът трябва да насърчи ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н. Изпълнението на дейностите по него ще допринесе за реализирането на цялостната стратегия за развитие на интегриран столичен градски транспорт", пише в съобщението на министерството.

Споделяне

Още от България