Европейската комисия одобри 274 млн. евро за магистрала “Струма”

БГНЕС

Брюксел одобри 274 милиона евро за изграждането на един от най-големите инфраструктурни проекти магистрала “Струма”, съобщиха от представителството на Европейската комисия в София.

Това е безвъзмездната помощ от ЕС за изграждането на участъците от Долна Диканя до Благоевград и от Сандански до ГКПП Кулата с обща дължина от 68.5 км. В момента магистралата се строи с пари от бюджета.

В най-напреднала фаза е строителството на участъка от Долна Диканя до Дупница, който по договор трябва да е готов най-късно през септември. Строителят италианско-българското обединение “Импреза-ГБС-Пътстрой 92” обеща отсечката да бъде пусната предсрочно в края на май. Същото обединение ще изгражда и участъка от Дупница до Благоевград. Договорът с него ще бъде сключен в сряда.

Гръцката “Актор” пък изгражда последните 15 км от магистрала “Струма” от Сандански до ГКПП “Кулата”, като участъкът трябва да е готов през април 2014 г.

Така за следващия програмен период 2014-2020 г. остава строителството на най-тежкия и сложен участък от 65 км през Креснеското дефиле между Благоевград и Сандански. Прогнозната стойност на трасето е един милиард лева.

След реализацията на магистралата, която е важна за ЕС, защото осигурява трафика от Централна Европа към Солун се очаква над 600 000 местни жители да се възползват от съкратеното време за пътуване.

“Този проект прави региона по-конкурентоспособен и по-привлекателен за инвеститорите”, заявава еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?