Европейската комисия от утре преминава в режим на ограничени правомощия

Бъдещият и отиващият си председател на ЕК

Европейската комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер преминава от утре в режим на ограничени правомощия с изтичането на мандата ѝ. Това отбеляза говорител на комисията в четвъртък, цитиран от БТА.

Той поясни, че целта остава от 1 декември в длъжност да встъпи комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен. За да се случи това, ще бъде необходимо съставът на новата комисия да бъде утвърден от Европейския парламент. Все още Фон дер Лайен преговаря с Великобритания и Румъния да представят кандидати за еврокомисари.

От утре действащата комисия ще има правото да решава само неотложни задачи, но няма да се произнася по чувствителни и политически въпроси, които ще засягат работата на екипа на Фон дер Лайен. Комисията временно няма да може да представя законодателни предложения.

През ноември ЕК ще се занимава само с обикновени всекидневни административни задачи. Представители на комисията ще продължат да участват в междуинституционалните преговори за ново законодателство, поясни говорителят.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?