Европейската комисия отпуска 3 млн. евро за пътя Малко Търново - границата

Клиентите на Чешката енергийна компания (CEZ) в Чехия имат най-евтината електроенергия при висока сигурност на разпределението, което смятаме да постигнем и в България чрез големи инвестиции. Това заяви Мартин Роман, изпълнителен директор на компанията, която спечели конкурса за продажбата на 67% от капитала на "Електроразпределение - Столично", "Електроразпределение - София област" и "Електроразпределение - Плевен". В петък приватизационният договор бе подписан в сградата на Министерския съвет.

На церемонията присъства и вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която я определи като успешен финал на една от най-големите приватизационни процедури и една от най-добре организираните сделки в България.

КЗК одобри сделката на разреши EON

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация на стопанска дейност между EON Energy AG, Германия, и "Електроразпределение - Варна" и "Електроразпределение - Горна Оряховица". Немското дружество закупи 67% от капитала на двете електрически дружества.

още

След влизането на CEZ в България Чехия вече се нарежда сред най-големите чужди инвеститори у нас, каза Шулева. Колегата ѝ, чешкият министър Милан Урбан, който пристигна у нас за подписването посочи, че бизнессредата в България е сравнима с условията в страните членки на ЕС.

Договорът с CEZ бе последен от трите приватизационни договора за продажбата на седемте ЕРП-та, разпределени в три пакета. Чешката компания спечели търга за т. нар. Западен пакет, включващ дружествата в София, София - област и Плевен. Австрийската EVN купи Югоизточния пакет (67% от акциите на ЕРП Пловдив и ЕРП Стара Загора), а германската EON - Североизточния (67% от ЕРП Варна и ЕРП Горна Оряховица).

Общата цена на сделката за трите пакета е 692 млн. евро, което по информация на енергийното министерство е най-добрата сума за абонат, получена от приватизацията на електроразпределителни дружества в Източна Европа.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?