Европейската комисия поиска по-голям бюджет на ЕС през 2005 г. заради разширяването

Европейската комисия поиска общият бюджет на ЕС за 2005 г. да бъде увеличен с 10 %, за да се покрият допълнителните разходи по разширяването на съюза и реформите в селското стопанство, предаде ДПА.

Първият годишен бюджет на ЕС на 25 държави членки трябва да се повиши до 109.5 млрд. евро, каза еврокомисарят за бюджета г-жа Михаеле Шрайер.

Според официални представители, 3.9 млрд. евро от допълнителните 9.7 млрд., които иска Еврокомисията, ще бъдат използвани, за да се осигури пълното интегриране на десетте нови държави в ЕС.

Селскостопанската реформа ще погълне още 1.3 млрд. евро, а разходите за структурното развитие на най-бедните региони в ЕС ще бъдат 2.7 млрд. евро.

Одобреният днес от комисията проектобюджет предвижда увеличение на предприсъдинителните помощи за Румъния, България и Турция. Средствата за България и Румъния през следващата година ще нараснат до 1.5 млрд. евро. Турция ще получи 300 млн. евро.

"Ще увеличим помощта си за новите членки, ще подсилим политиката в областта на сигурността и ще поемем отговорността си във външния сектор", допълни Шрайер.

Европейската комисия обаче внимава разходите на ЕС да останат доста под тавана, определен от европейските правителства за целия период 2000-2006 г., уточни Шрайер.

Новият европейски бюджет се равнява на 1.3 % от брутния национален доход на 25-те държави.

Сумата, предназначена за външната политика, остава почти непроменена - 5.2 млрд. евро.

След години наред подпомагане на възстановяването на Балканите, разходите за региона ще намалеят до 554 млн. евро.

Азия ще получи 648 млн.евро, като по-голямата част от тях са за Афганистан. Разходите за сътрудничеството със страни извън ЕС по проблемите на миграцията ще нараснат до 45 млн. евро, а средствата за хранителни помощи ще се увеличат с 4 % до 436 млн. евро.

По БТА

Споделяне

Още от Свят