Европейската комисия поиска по-голям бюджет, за да подготви разширяването на ЕС

Европейската комисия съобщи, че иска да увеличи бюджета си до 111 милиарда евро, за да посрещне разширяването на Европейския съюз през следващата година, предаде ДПА. В момента Комисията заделя близо 99 милиарда евро за прилагането на политиката на ЕС.

Близо 11 милиарда евро от бюджета за 2004 г. ще бъдат предназначени за разширяването, допълва Комисията. Ние ще съсредоточим усилията си върху коректното протичане на процеса по приемането, разширявайки стабилността до границите на ЕС и отвъд, както и върху гаранциите, че има основа за траен растеж, заяви председателят на Европейската комисия Романо Проди, цитиран от ДПА.

Очаква се новите страни - повечето от Централна и Източна Европа - да се присъединят към ЕС на 1 май 2004 година. Комисията заяви, че се нуждае от допълнителни средства, за да финансира сегашните програми на ЕС в прилагането им при един разширен съюз. Турция, Румъния и България, които ще се присъединят по-късно към ЕС, също са получили обещание за допълнителна помощ през периода 2004 - 2006 година, припомня ДПА.

Европейската изпълнителна власт заяви, че се нуждае от повече пари, за да плаща на новия персонал от бъдещите страни-членки. Комисията отбеляза, че иска допълнително 175 милиона евро, за да подобри граничния контрол и да създаде единна компютърна система за визова информация, както и за борбата срещу биологичния тероризъм.

По БТА

Още от Европа

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?