Европейската комисия представи програмата за сигурност до 2020 година

Европейската комисия представи програмата за сигурност до 2020 година

Европейската комисия представи днес програмата за сигурност до 2020 г., която цели да подпомогне сътрудничеството между държавите от ЕС в борбата срещу заплахите и да подкрепи общите усилия в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленията, предаде БТА от Брюксел във вторник. Предложението подлежи на утвърждаване от Европейския парламент и от Европейския съвет.

В програмата са определени мерки за укрепването на сигурността и по-ефективна борба с трите най-непосредствени заплахи, очертани пред ЕП от представителите на ЕК.

Неотдавнашните терористични нападения в Европа бяха координирани на трансгранично равнище, трябва да се противопоставим при пълно зачитане на основните човешки права, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Отговорността за вътрешната сигурност се носи преди всичко от държавите в ЕС, но трансграничните предизвикателства са прекалено големи и не позволяват на отделните страни да действат самостоятелно, отбеляза той.

По неговите думи тероризмът, организираната престъпност и киберпрестъпленията надхвърлят пределите на европейските граници. Тимерманс призова националните органи в ЕС да си сътрудничат по-ефективно, в дух на взаимно доверие. Ще работим за премахването на първопричините за радикализацията, като насърчаваме изграждането на истинска култура на търпимост в нашите общества, добави той.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос посочи, че държавите в ЕС трябва да си имат взаимно доверие и да координират и обменят ефективно информация.

Според предложените днес мерки ЕК ще създаде център за събиране и разпространение на експертни знания за борба с радикализацията. Въпросът с т. нар. чуждестранни бойци ще бъде включен в съответното общностно законодателство. Ще бъде усилено сътрудничеството между компетентните органи в Европа (националните звена за финансово разузнаване, които ще бъдат свързани с Европол). ЕК ще разгледа необходимостта от ново законодателство за борба с финансирането на тероризма и за по-добро прилагане на изискванията за отнемането на имущество, придобито чрез престъпна дейност. Мерките ще обхванат и дейностите с виртуални парични средства (биткойн).

До края на годината комисията ще разговаря с големи дружества от областта на информационните технологии, за да бъдат обединени усилията в противодействието на терористичната пропаганда в интернет. По този начин ще бъдат проучени начините за решаване на проблемите на правоприлагащите органи по отношение на новите технологии за криптиране. ЕК си поставя като първостепенна задача определянето на начини за преодоляване на пречките пред наказателните разследвания, свързани с онлайн съдържание.

Ще бъде допълнена правната рамка в областта на огнестрелните оръжия. Предвижда се обособяването на европейски център за борба с тероризма, който ще работи включително по въпросите за финансирането на терористичните мрежи. В основата си предложението на комисията почива на вече съществуващата правна рамка в ЕС.

Споделяне

Още от Европа