Европейската комисия проверява отблизо знакови дела у нас

Европейската комисия проверява отблизо знакови дела у нас

Правни експерти от Европейската комисия (ЕК) извършват проверка на знаковите за българската прокуратура дела, водени през последната половин година. Както научи Mediapool от източници в правоохранителните органи, това  са около 50 производства. Сред тях са разследванията за източването на “Топлофикация - София”, аферата със 7,5 млн. евро от САПАРД, делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите, делата срещу магистрати и дисциплинарните мерки, които са поискани за извършените нарушения от съдиите, прокурорите и следователите.

Делата за проверка са посочени от експертите на ЕК.

До този момент наказателни преследвания се водят срещу 10 прокурори. Вече бяха уволнени бившите обвинители от Върховна касационна прокуратура (ВКП) Ангел Илиев и Цеко Йорданов и районният прокурор на Оряхово Димитър Нинов. Преди няколко дни по обвинение в корупция бяха арестувани прокурорите Боян Тошев и Георги Манасиев. 

Целта на проверката е да се разбере по какъв начин българското държавно обвинение е движило разследването по делата с голям обществени интерес. Ще бъде проверени също действията на следователите и МВР по тези производства.

Прокуратурата ще трябва да защити пред европейските експерти своята позиция по въпросните дела. Заключенията на проверяващите ще влязат в мониторинговия доклад на Брюксел по глава “Правосъдие и вътрешен ред”, който се очаква през юни.

Миналата есен ЕС реши да приеме България и Румъния от 1 януари 2007 г., но им наложи безпрецедентен следприсъединителен мониторинг, тъй като не са изпълнили изискванията за членство.

В края на март МВР отчете пред Брюксел 297 влезли в сила присъди за корупция само за последните шест месеца. В изпратения доклад фигурират още 1706 досъдебни производства за нерегламентирани отношения в публичния сектор. МВР трябваше да отчете и водените дела срещу организираната престъпност.

От Брюксел пристигат сигнали, че едва ли ще бъдат наложени предпазни клаузи, тъй като в случая с правосъдието и вътрешния ред това би засегнало и дейността на самия ЕС, но докладите при всички случаи ще са доста критични.

Споделяне

Още от България