След една година на поправителен

Европейската комисия пусна парите за екопроекти

До края на месеца се очаква да бъдат преведени първите 240 млн. евро

Европейската комисия пусна парите за екопроекти

След една година на поправителен Европейската комисия (ЕК) е пуснала отново плащанията по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Официалното писмо за това е пристигнало в София на 13 ноември, съобщиха от ЕК.

Плащанията към България се възстановяват и Европейската комисия ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие, се казва в съобщението от ЕК, което даде повод на премиера Бойко Борисов да се появи в парламента, за да благодари на депутатите. И той, и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев изтъкнаха, че причините за връщането на доверието са преди всичко на това, че България има "стабилно, излъчено от парламента правителство".

През ноември 2013 г. Брюксел замрази плащанията по ОПОС заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата. След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще, се казва в съобщението на ЕК.

За да бъдат размразени средствата България се съгласи с исканата от Брюксел финансова корекция от 156 млн. лв. по ОПОС. Това беше договорено по времето на служебното правителство. То обаче не взе решение в каква пропорция ще бъде разпределена финансовата санкция между държавата и общините, като и до днес няма информация какви финансови корекции ще понесат общините за допуснатите нарушения.

В края на октомври вицепремиерът по еврофондовете в служебния кабинет Илияна Цанова съобщи, че до края на годината се очаква Европейската комисия да възстанови 340 млн. лв. по ОПОС. Тези средства бяха платени от държавния бюджет, след като служебното правителство възстанови през август плащанията по ОПОС, които бяха спрени от кабинета на Пламен Орешарски в края на февруари.

За да се подобри работата с еврофондовете по предложение на Илияна Цанова бяха създадени два нови съвета към Министерски съвет. Единият е за координация на всички управляващи органи на европейски програми, като целта е да се уеднаквяват процедурите и практиките по тях. Другият е Съвет за финансови корекции, който ще анализира наложените до момента корекции и ще разпредели тежестта между възложители, контролни органи и държавата.

"Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма. Плащанията към България по ОП "Околна среда" се възстановяват, което е отлична новина за българската икономика, но също така и за бъдещето на сътрудничеството между България и Европейската комисия", заявява комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

Бойко Борисов благодари на депутатите

Премиерът Бойко Борисов дойде в Народното събрание, за да благодари лично на всички народни представители за възстановените плащания.

"Само преди час Европейската комисия, официално комисарят по регионалната политика заяви в писмо до България, че приветства положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на ОПОС. Плащанията към България по програмата се възстановяват. Това е отлична новина за българската икономика, но също така и за бъдещото сътрудничество между България и Европейската комисия", заяви Борисов.

"Много се старахме тези дни, но дойдох да ви кажа, че благодарение на всички вас, благодарение на волята на българските депутати да имаме парламент, да имаме правителство, да сме тук всички заедно, и това, че Европа видя, че в България има нормално действащ парламент и демокрация, 800 милиона влизат в българската икономика и това се дължи на всички вас", се обърна премиерът към депутатите.

Томислав Дончев: Знак и първа стъпка за връщане на доверието към България

Тезата му след това подкрепи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Отблокирането на финансирането по ОП "Околна среда" е знак за връщане на доверието към България, коментира на брифинг в парламента той.

Средствата, които България чака само по ОП "Околна среда", са близо 800 млн. лева, като голяма част от тях са плащани от държавния бюджет, съобщи той. Надявам се в следващите седмици, месец да имаме подобна добра новина, свързана с ОП "Регионално развитие", добави Дончев.

Такава новина би могла да ни изкуши да кажем, че доверието се е върнало вследствие на новия екип в Министерския съвет, отлично познат в ЕК, с добра репутация, работил години с нея. Много се радвам, че министър-председателят потърси и намери съвсем друга логика като политическо обяснение на това, което се случва, добави той. Според него причините за връщането на доверието може да се коренят и в екипа, но преди всичко се дължи на това, че имаме стабилно, излъчено от парламента правителство.

По думите му обаче има много път да бъде извървян, докато върнем доверието изобщо и това е само първата крачка.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева благодари на експертите от МОСВ, от Управляващия орган за неимоверните усилията за подобряване на системите за управление и контрол и на бенефициентите, които продължили да изпълняват инфраструктурните проекти при спряно финансиране не само от ЕК, но и от националния бюджет, в продължение на пет месеца.

Предстоят поредица от спешни мерки, които трябва да предприемем, за да подобрим темпото на усвояване и да ускорим изпълнението на проектите, да минимизираме очакваните загуби в края на годината по правилото N+2, добави Ивелина Василева.

"Възстановяването на плащанията по ОПОС е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет“, заявява вицепрезидентът на ЕК за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Според нея това показва, че Европейската комисия отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Георгиева пожелава успех на правителството на Бойко Борисов и обръща внимание, че следващата година е последна за усвояване на парите от изминалия програмен период 2007-2013.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?