Европейската комисия разреши на AEG Global Investment да купи БТК

Европейската комисия разреши в петък на „Ей Ай Джи глобъл Инвестмънт” (AIG Global Investment Group) да купи 65% от акциите на Българската телекомуникационна компания (БТК) с аргумента, че сделката няма да създаде никакви антитръстови проблеми, предаде АП, цитирана от БТА.

Офертата на AEG Global Investment, която е поделение на нюйоркския застраховател „Американ интернешънъл груп” (American International Group Inc.), оценява българската компания за фиксирани и мобилни телекомуникации на 1,08 млрд. евро или 1,47 млрд. долара. Това е най-голямата сделка на придобиване на частна компания в страната, отбелязва АП.

AEG няма телекомуникационен бизнес в България, така че няма и опасения за евентуално накърняване на конкуренцията, отбелязват регулаторните органи в Брюксел.

БТК е собственост на „Вива венчърс” (Viva Ventures), инвестиционно поделение на бостънската „Адвент интернешънъл” (Advent International Corp.) и на исландската „Новатор холдингс” (Novator Holdings). Двете компании обявиха, че очакват AEG да купи допълнително 25% от капитала на компания в скоро време като част от постигнатото споразумение.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?