Европейската комисия разширява разследването на световните лидери в производството на диаманти Де Бирс и Алроса

Европейският съюз днес обяви, че разширява обхвата на антитръстовото си разследване на сделката за продажба на диаманти между световните гиганти Де Бирс и Алроса, предаде АП.

Според споразумението руската компания Алроса, която е вторият по големина световен производител на необработени диаманти, в рамките на 5 години ще продава половината от продукцията си на световния лидер Де Бирс. Сделката е на стойност 4 милиарда долара.

Предварителното разследване на Европейската комисия обаче е установило, че споразумението изглежда нарушава правилата за лоялна конкуренция на ЕС, понеже изключва другите потенциални играчи в диамантената индустрия на Русия.

"Чрез сключването на това споразумение Де Бирс е злоупотребила с доминиращото си положение на пазара на необработени диаманти", се казва в изявление на ЕК. Документът сочи още, че контролът на Де Бирс над добива на необработени диаманти, заедно със стратегическото използване на запаси, ѝ дава възможност да определя количеството, качеството и до голяма степен - цените на диамантите.

Останалите участници в световната диамантена индустрия - в Ангола, Австралия и Канада, "са много фрагментирани", според ЕК. По правилата на Съюза Де Бирс и Алроса имат 2 месеца да отговорят на обвиненията и могат да изискат да бъдат изслушани от регулативните органи на ЕС.

В момента Де Бирс контролира около 60 процента от световните доставки на необработени диаманти и добива 43 на сто от световната продукция, сочи АП.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: