Европейската комисия ще излезе с устен доклад за България този месец

Брюксел ще наблюдава много внимателно по кой път ще поеме Цацаров

Европейската комисия ще излезе с устен доклад за България този месец

Докладът на Европейската комисия за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде оповестен във втората половина на януари, като при представянето на доклада в Съвета на ЕС комисията ще запознае устно европейските министри и с отчитания напредък в наблюдаваните области в България. Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на ЕК Марк Грей, цитиран от БТА.

Попитан за оценка около избора и полагането на клетва от новия главен прокурор у нас, Грей отново отбеляза, че ЕК няма да коментира неговата личност, както и че няма какво ново да добави извън вече изразените позиции.

 

Той допълни, че ЕК настоява за фундаментални реформи в съдебната система, и смята, че прокуратурата има ключова роля в тях.

 

"В интерес на всички е ключовите институции в правосъдието да разполагат с обществено доверие. Ако има противоречия, и ако това доверие е поставено под въпрос, то тези институции трябва да удвоят усилията си, за да го получат със своите действия. Сега сме там, където сме. Важното е да гледаме напред, към пътя, по който ще поеме главният прокурор. Ще наблюдаваме този процес изключително отблизо и ще докладваме "по нормалния начин", допълни Грей.

 

В последвал въпрос какво се разбира под "нормален начин", говорителят уточни, че следващият доклад за България е насрочен за края на настоящата година.

"Подчертавали сме досега в докладите, че е необходима основна реформа на съдебната система", каза говорителят.

По-рано Европейската комисия обяви, че е разочарована, че при избора на нов главен прокурор Висшият съдебен съвет (ВСС) не е успял да организира работата си така, че да избегне противоречиви решения, защото никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение.

В края на октомври миналата година Европейската комисия обяви, че може да изготви извънреден допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година, ако прецени, че ситуацията го налага.

ЕК обяви намерението си в разгара на скандала с неуспешната кандидатура на Венета Марковска за конституционен съдия.

В последния мониторингов доклад от юли миналата година въпреки острите критики в него, ЕК обяви, че следващият доклад ще е чак в края на 2013 г., което управляващите приеха като признание за успехите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?