Изказването на френския вътрешен министър за ромите разбуни духовете

Европейската комисия заплаши Париж със санкции заради политиката й към ромите

Вивиан Рединг: Франция е подписала европейските правила, това не са роми, а хора

Европейската комисия заплаши Париж със санкции заради политиката й към ромите

Европейската комисия заплаши в сряда Париж със санкции заради политиката ѝ към ромите, след вчерашното изявление на френския министър на вътрешните работи Манюел Валс, че те трябва да бъдат върнати от Франция в България и Румъния, защото не искат и не могат да се интегрират в местното общество.

Комисията припомни, че като граждани на ЕС, ромите имат право на свободно движение във всички страни членки на съюза.

"Свободното движение и свободата на пребиваване в друга държава са основни права. Ако тези принципи, вписани в (европейските) договори не биват спазвани, (Европейската) комисия ще използва всички средства, с които разполага", за да накаже тези нарушения, предупредиха от Брюксел.

Европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от Ройтерс, коментира, че полемиката около проблемите за интегрирането на ромите във Франция е използвана за изборни цели.

"Ако не се лъжа, във Франция се усеща атмосферата на изборите. Всеки път, когато политиците не искат да говорят за важните неща като бюджета или дълговете, се обръщат към ромите”, каза Рединг, имайки предвид предстоящите догодина местни избори във Франция, които съвпадат с изборите за европейски парламент.

"Имаме европейски правила, които са подписани от Франция – правила за свободно движение на европейските граждани. А това не са роми, а хора. Те могат да бъдат върнати само чрез съдебно решение, ако са направили нещо, което е в разрез със законите в дадената държава”, допълни Рединг.

Заместник-председателят на ЕК подчерта, че Франция е приела национална стратегия за интеграция на ромите и че европейските средства за тази цел не отиват там, закъдето са предназначени - в проблемните общини. На разположение на страните членки на ЕС има 50 милиарда евро, уточни Рединг.

По-късно говорителят на Европейската комисия Оливие Баи коментира, че отношението към ромите в някои държави от ЕС е недостойно за 21-ви век.

Правото на свободно движение и установяване във всяка държава от ЕС на гражданите на Общността е основно и трябва да бъде подчертано, независимо дали става дума за българи, румънци или французи, допълни той.

Ромите също имат правото да се приобщават в държавите от ЕС, които изберат, посочи говорителят. Той отбеляза, че се смесват определенията за право на свободно движение, с което разполагат всички граждани на ЕС, залегнало в договорите от 1958 г., с правото на установяване и работа в друга държава от Общността. Правото на установяване в дадена държава в ЕС важи за всички в срок до три месеца, а след това трябва да бъде доказано притежанието на средства за продължаване на престоя, посочи Баи.

Той отбеляза, че България и Румъния не влизат в Шенген догодина, но за техните граждани отпадат ограниченията за работа навсякъде в ЕС. Българите и румънците имат правото на свободно движение в ЕС, като единствената разлика с останалите страни от Общността е, че подлежат на граничен контрол, както британците, например, добави говорителят.

Манюел Валс: Не е наша работа да приемаме ромите

Критиките обаче не стреснаха Манюел Валс, който в сряда каза, че не би променил нищо във вчерашното си изявление. Според него думите му шокират хората, които не са запознати с проблема.

"Не трябва да дискриминираме никого, но и не трябва да си затваряме очите”, заяви Валс, цитиран от "Фокус".

По думите му чуждестранните роми във Франция живеят в лоши условия, що се отнася до сигурността и здравословната среда.

На обвиненията, че позицията му е твърде дясна (министърът е член на лявото френско социалистическо правителство, което по-рано критикуваше за подобни изявления и действия предишния президент Никола Саркози и предишния кабинет – бел. ред.), той отговори: "Да бъдеш с леви възгледи, означава да се противопоставяш на мизерията и на биваците, в които са струпани семействата. Лявото означава и да се противопоставяш на злоупотребата на мафията с чуждата бедност и с децата".

Френската левица е възмутена

Министърът на вътрешните работи от социалистическото правителство във Франция Манюел Валс вчера предизвика смут в редиците на своя лагер, като отрече волята за интеграция на по-голямата част от ромите, предаде АФП.

"Илюзия е да мислим, че ще разрешим проблема с ромското население само чрез интегриране”, заяви вчера Валс и допълни, че интеграцията е приложима само към определени ромски семейства, а в общия случай решението е в изселването на биваците и изпращането на ромите в родните им страни. Според него много малка част от ромите искат да се интегрират в обществото, а начинът им на живот е много различен и дори в противоречие с този на местното население.

Според организацията "СОС Расизъм” по този начин Валс е "преминал червената линия на допустимото".

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че преследването на роми във Франция тази година е достигнало рекордни нива.

Според организацията от януари до август над 10 000 роми са били изпъдени от лагерите си и принудени да скитат от място на място. Това е около половината от общия брой на имигрантите от Румъния, България и бивша Югославия, констатира "Амнести интернешънъл".

Френската комунистическа партия пък определи изявлението като "ксенофобско".

Критики се чуха и от самата Социалистическа партия и от правителството. Министърът на продуктивното възстановяване Арно Монбург определи думите на Валс като "прекалени" и заяви, че трябва да бъдат поправени.

"Смятам, че не съществува теория, според която една общност или човек с определен произход да не може да се интегрира”, заяви той.

Вътрешният министър обаче получи подкрепа от влиятелен член на управляващата партия – кмета на Париж Бертран Деланое, който от началото на годината е поискал премахването на 18 лагера в столицата.

Според статистиката 20 хиляди роми, предимно от България и Румъния, живеят във Франция. През 2012 година френските власти са върнали в страните им 12800 румънци и българи, а общо 37000 са били ескортирани до границите на Франция.

Гаф, провокация или тънки сметки

Коментарите на Валс са и основна тема в местния печат.

Вътрешният министър демонстрира своя "неръждаем" прагматизъм, като заби гвоздея още по-надълбоко във връзка с болезнения ромски въпрос, посочва френския в. "Фигаро" по повод мнението на Валс, че ромите са орисани да се върнат в родината си (България и Румъния).

Министърът де факто подчерта колко илюзорно е да се смята, че ромите ще могат да се интегрират във Франция, изтъквайки, че малцина са ромите, които всъщност искат да се интегрират.

Това мнение разбуни духовете на сдруженията за защита на правата на ромите, но то не е ново, а е същото почти дума по дума като интервюто на Валс за "Фигаро" от 15 март, в което той заяви, че ромите не искат да се интегрират във Франция поради културни причини и защото са в ръцете на мрежи, занимаващи се с проституция и просия.

Изданието цитира и някои данни на вътрешното министерство, според които броят на обвинените румънски роми за различни престъпления само в Париж е скочил от 1323 на 8245 от 2008 г. до 2011 г., тоест става дума за 524-процентен взрив само за четири години.

Миналата година имаше незначителен спад от 8 процента в тази насока, но все пак 7576 румънски роми са били обвинени за кражби, обири или агресивна просия в Париж, сочат още данните, цитирани от френския вестник.

Вестникът припомня, че само в района на Сен-Сен Дени ромите живеят в 55 лагера, като броят им е бил сведен от 8000 на 3000 за по-малко от една година. Франция редовно организира евакуацията на роми към родните им страни.

Миналата година в родината им са били върнати близо 37 000 румънски и българскироми, които са пребивавали незаконно в страната.

Изданието посочва, че ромската престъпност разяжда спокойствието на обикновените французи. Като крещящ пример в тази насока са изтъкнати джебчиите в Лувъра, станали причина за историческа стачка на охранителите миналия април.

Темата за ромите кара френският всекидневник да припомни, че от 1 януари догодина отпадат ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци. По този повод изданието прави анкета сред читателите си дали искат да се отложи свободното движение на българите и румънците в Шенгенската зона.

Досега резултатите от допитването сочат, че болшинството от французите (над 91 процента) са за отлагане, а против са едва над 8 процента.

Манюел Валс внесе смут в редиците на френските социалисти, отричайки желанието на ромите да се интегрират във Франция, посочва френският в. "Депеш", цитиран от БТА.. Той припомня, че темата за ромите се раздува все повече с приближаването на общинските избори във Франция, насрочени през март догодина.

Гаф, провокация или тънки сметки се крият зад изказването на Валс, всяло смут и раздор в редиците на френските социалисти, пита френският в. "Нувел репюблик".

На страницата си в интернет телевизионният канал "Франс 3" припомня, че в последните няколко години десетки ромски лагери бяха разрушени почти навсякъде на френска територия, а френското правителство отпуска по 100 евро на ромско дете и по 300 евро на ромски възрастен, за да се приберат доброволно в родината си. Това са все решения, белязани от провал, защото ромите започват да обмислят завръщането си във Франция едва-що върнали се по родните си места, посочва медията.

Според френския в. "Монд" темата за ромите е всъщност вербално наддаване и излагане на клишета в навечерието на общинските избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?