Европейската комисия затяга мерките срещу нелегалните работници

Европейската комисия смята да прокара нови, много по-строги правила за контрол на нелегалната имиграция, включващи дори затвор за бизнесмени, които наемат на работа незаконно емигранти, съобщи ББС в сряда. Комисарят по въпросите на правосъдието Франко Фратини се обяви в сряда и за увеличаване на проверките на европейските компании. Според него около 16% от европейския бизнес се прави на тъмно от властите.

 

По думите му между 3 и 8 милиона имигранти работят нелегално в Европа като техният брой се увеличава с по 500 хиляди всяка година.

Нови наказания се предвиждат за работодатели, които назначават на работа дори и като чистачи. Фирмите ще трябва да проверяват всеки човек, който смятат да назначат за наличие на разрешителни за престой в страната, а след това да уведомят националните власти.

Предвиждат се и глоби за този тип нарушения. Те трябва да са равностойни на цената на репатриране на работника заедно със заплащане на всички данъци и социални осигуровки, полагащи се на легален работник за периода на работа. Затвор се предвижда за работодатели, които са наели хора, станали жертви на трафик, въпреки че са знаели за това, както и за онези, които са наели повече от един нелегален имигрант.

“Възможността да се намери нелегално работа в ЕС е главната движеща сила, която стои зад нелегалната имиграция”, заяви еврокомисарят Франко Фратини. Най-често нелегални работници се наемат в сферите на земеделието, строителството и услугите.

Официални лица от Брюксел коментираха, че нови мерки са насочени срещу работодатели, които експлоатират хора за собствено облагодетелстване като ги поставят при изключително тежки условия за труд.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?