Европейската конституция приета само като базов проект

Европейските лидери приеха проекта за европейската конституция, но само като "базов документ" за сериозни преговори по политическите реформи в ЕС.

Проектът бе представен на срещата на върха в Порто Карас във вид на брошура от 68 страници. Той е резултат от 16-месечни преговори в Конвента на ЕС, председателстван от бившия френски президент Валери Жискар д'Естен. Той заяви пред лидерите на ЕС, че проектът е получил широка подкрепа.

Кореспондентът на Би Би Би в гръцкия курорт прогнозира, че все още предстоят тежките битки за новата конституция, най-вече по плановете да се редуцира правото на вето на страните - членки и промяната в системата за гласуване, която да отговаря на различния брой население в отделните страни.

Спорни са също другите ключови предложения - за създаване на пост на постоянен председател на ЕС и за европейски външен министър или външнополитически представител.

Независимо от това гръцкият премиер Костас Симитис, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви пред репортери, че днешният ден е "много важен за ЕС, важен ден за европейското обединение".

По повод възможността за предстоящите трудни разговори по конституцията, Симитис каза: "Компромисът, постигнат в предложенията на д'Естен, е добър. Това е компромис, който може да бъде допълван, подобряван, в текста може да бъде постигнат труден баланс".

Окончателният текст трябва да бъде приет на междуправителствената конференция, планирана през октомври в Италия.

Това ще бъде основният документ, регулиращ отношенията в разширяващия се Европейски съюз.

Десет нови страни, повечето от които от Източна Европа, трябва да присъединят към съюза през май 2004. Днес техните ръководители участваха в разговорите за новата конституция заедно с 15-те страни - членки.

Напрежения съществуват между по-големите и по-малките държави, както и между тези, които искат по-голяма власт за Брюксел и другите, които предпочитат националните правителства да държат властта.

Германия и някои други страни искат по-големи наднационални правомощия за ЕС, включващи външнополитически решения чрез мажоритарен вот.

Великобритания и Дания се сред страните, които искат ограничени права на ЕС и да се блокира създаването на независима от НАТО европейска отбрана.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?