ЕК: Назначението на Пеевски може да доведе до последици за целия ЕС

Европейската левица и десница зоват БСП да се разграничи от "Атака"

ЕНП и ПЕС взаимно се обвиняваха за националистите, левите искат ГЕРБ да се върне в парламента като опозиция

Европейската левица и десница зоват БСП да се разграничи от "Атака"

Леви и десни в Европейския парламент (ЕП) призоваха БСП да се разграничи от "Атака". БСП се отбраняваха с твърденията, че не са в коалиция с националистите и поискаха евродесницата да натисне ГЕРБ да се върнат в парламента като опозиция, което щяло да намали ролята на Волен Сидеров. Във вторник ЕП включи като извънредна точка в дневния си ред дебат за положението в България, в който най-острото изказване беше на зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Вивиан Рединг, която рязко разкритикува правителството и по-специално назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

"Европейската комисия е дълбоко притеснена от политическите събития в България и смята, че някои постановки може да имат последици за съюза като цяло - имам предвид спорното назначение (бел. ред. Делян Пеевски) за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност", заяви Рединг и допълни, че ЕК приветства отмяната на избора.

 

"Бъдещото назначение на стратегически постове трябва да става в прозрачен и открит процес. България трябва да продължи по пътя на реформите, сега е моментът да засили своите усилия за реформа на съдебната система", призова Рединг, която отговаря в ЕК за правосъдието.

 

"ЕК все така ще помага и съдейства на България така, че тя да осъществи необходимите реформи. Механизмът за сътрудничество и проверка е ефикасен инструмент за това", каза Рединг.

 

Обсъждането за България бе вкарано извънредно в дневния ред на евродепутатите по настояване на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепено от Зелените. Дебатът предизвика слаб интерес и се превърна в кавга между българските евродепутати. Основният дебат бе посветен на Унгария и продължи 3 часа. В началото на дискусията за България голяма част от социалистите напуснаха залата, начело с лидера на групата Ханес Свобода, който обаче по-рано призова българското правителство да се разграничи от политиката на "Атака", която поставя левицата в уязвима позиция.

 

Дебатът за България приключи за 45 минути, в които европейската десница и левица защитаваха българските си партии членки ГЕРБ и БСП и взаимно се обвиняваха коя кога е използвала подкрепата на националистите. Целта на ПЕС, чийто председател е Сергей Станишев, е ГЕРБ да се върнат в парламента като опозиция, което би легитимирало законодателния орган и осигурило кворум за заседанията, които няма да зависят само и единствено от присъствието на "Атака".

 

ЕНП: Борисов трябваше да е премиер, БСП сключиха договор с дявола

 

Манфред Вебер от ЕНП заяви, че в България трябва да се проведат нови избори.

 

"Борисов трябваше да стане министър-председател. Вместо това социалистите сключиха договор с дявола", каза той.

 

"В България пари ли са дадени, постове ли са обещани? Още първите решения на това правителство са доста обезпокояващи. Десетки хиляди граждани протестират по улиците за случващото се в страната. Това не е добър признак за демокрацията и върховенството в закона", каза още Манфред Вебер.

 

Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова го контраатакува с въпроса защо се обявява против законно избраното българско правителство и волята на българския народ.

 

"Аз искам ли предсрочни избори в Германия", запита Йотова.

 

БСП се разграничи от "Атака" и обвини ГЕРБ за създалата се ситуация

 

Ивайло Калфин (БСП/ПЕС) от своя страна посочи, че "Атака" е антиевропейска, ксенофобска, националистическа партия".

 

"Ключът "Атака" да не е решаваща е в ГЕРБ. Когато ГЕРБ влезе в парламента, "Атака" нямаше да е решаваща. Председателят на групата на социалистите (Мартин Шлуц -бел.ред.) преди една седмица говори с Борисов, за да влезе в парламента, той отказа", каза Калфин.

 

Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ) каза от своя страна, че българските закони се прилагат, а институциите функционират нормално.

 

"Партия "Атака" не подкрепя това правителство, тя не е в коалиция с партията мандатоносител, нито с ДПС. Първият български политик, който разчиташе на подкрепата на "Атака", беше Бойко Борисов, тогава ЕНП не изрази неодобрението си. На настоящото правителство трябва да се даде шанс", каза Филиз Хюсменова.

 

По-рано във вторник председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода заяви, че българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на "Атака".

 

Той обаче заяви, че ако Европейската народна партия (ЕНП) е действала с Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация".

 

По-рано във вторник от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становището на евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо по повод България. Според Вебер, за С&Д нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства. Матийо допълва, цитирана от БТА, че "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в Народното събрание и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака"".

 

По думите ѝ с изявлението от 26 юни на председателя на Народното събрание Михаил Миков българските медии са били нападнати заради "неуместно отразяване" на протестите. В това изявление намират своя отзвук и изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, допълва тя.

 

През последната година бяхме свидетели на постоянните опити на С&Д да превърнат Европейския парламент в орган на съдебната и изпълнителната власт с преднамерената цел да бъдат опозорени правителства, оглавявани от партии от ЕНП.

 

Когато става дума за правителства, предвождани от социалисти, те блокират всякакви опити за парламентарен дебат, което в крайна сметка е основната функция на всеки законодателен орган.

 

"Лицемерието им не спира да ни учудва. Да наречем "двойни стандарти" това, което те правят, е просто меко казано", заявяват Вебер и Матийо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа