Европейската организация по акредитация провежда международен форум в София

Европейската организация по акредитация провежда международен форум в София

Актуални въпроси, свързани с международните стандарти в различни области, се обсъждат на 23-та международна среща на Европейската организация по акредитация (ЕА), която се провежда в София.

 

В центъра на дискусиите са контролът по търговията с емисии, прилагането на регулациите на Европейския съюз за биологично земеделие, строителни продукти, безопасност, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд.

 

"За потребителите, за бизнеса и регулаторните органи е важно да имат доверие в почтеността и качеството на услугите, предоставяни от лаборатории, инспекции и сертифициращи органи. Гарант за това доверие е независимостта, компетентността и професионализма на акредитационите органи, членуващи в ЕА ”, заяви Иван Савов, председател на EFAC (Европейска федерация на асоциациите на сертифициращите органи) и домакин на срещата.

 

Другият домакин на форума е Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация".

 

ЕА е съвместен проект на национално признатите акредитационни органи на европейските държави, която създава, хармонизира и изгражда доверие в акредитацията като процес, осигурявайки обща интерпретация на стандартите, използвани от членовете.

 

От 1 април 2009 г., ЕА е утвърдена от Европейската комисия като официална европейска акредитационна служба. Тя е отговорната организация в рамките на ЕС за акредитацията и контрола на органите, извършващи тестване и изпитания за безопасност, контрол, сертиификация и верификация.

 

В пленарните заседания участват председателят на ЕА/СС Леополдо Кортез, председателят на Техническия комитет на Международния акредитационен форум (IAF TC) Норберт Борзек и председателят на Комитета по инспекция - д-р Ролф Щрауб.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?