Европейската полиция подхваща "убийствата на честта"

Представители на европейската полиция ще обсъждат начини за справяне с все по-разпространяващия се феномен "убийства на честта", предаде Би Би Си.

Те са решили да създадат общоевропейски съюз за борба с този вид убийства и за противодействие на свързани с тях проблеми.

Полицейските сили на континента ще подновят разследването на убийства, свързани със семейства от турски, средноизточен, азиатски и източноевропейски произход, извършени през последните 10 години.

Експертите твърдят, че в Европа има ръст на т.нар. убийства на честта.

Но тъй като проблемът остава дълбоко скрит от погледа на полицията, точният брой на тези престъпления не е известен.

Мотивите за тях често са взаимоотношения, които, според семействата, уронват честта им.

Конференцията в Хага ще открие шведският представител със случая с млада жена на име Фадиме.

Твърди се, че 26-годишната кюрдка Фадиме е била застреляна преди две години близо до Стокхолм от баща си заради връзката ѝ с швед.

Убийството бе последвано от призиви за незабавно действие в защита на младите имигранти, които изпадат в немилост в своите семейства.

Полицията в Англия и Уелс започва ново разследване 100 убийства, за които подозира, че са от т.нар. убийства на честта.

Детективи от лондонската полиция проучват дела за такива убийства отпреди 10 години - 52 в столицата и 65 в други части на Англия и Уелс.

Много от жените, станали жертва на убийствата, са от южноазиатската общност. Полицията твърди, че много от тях са извършени от наемни убийци по поръчка на семействата.

Също така се смята, че покрай "убийствата на честта" се развива паралелен бизнес от хора, включително и жени, които следят жертвите.

Миналия септември британската полиция съобщи за ново разследване, свързано с цялата културна среда, в която се стимулира извършването на "убийства на честта".

По-широко проучване започна след обвинението срещу кюрдския мюсюлманин Абдала Йонес, който убил 16-годишната си дъщеря, която имала връзка с мъж, когото той не одобрява.

Споделяне

Още от Свят