Европейската прокуратура може да преразглежда стари дела, обяви Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши, Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани със злупотреба със средства от фондове. Това заяви пред БНР европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. От думите ѝ стана ясно, че тази процедура ще е бавна и несигурна, но възобновяването на дело няма да е невъзможно.

"Европейската прокуратура е прокурорски офис. По принцип, всеки прокурорски офис може отново да отвори дело, което е било затворено от друг. След като обаче едно разследване е приключило, ако има нови факти и ситуация, обикновено прокуратурата може да го възобнови. Така е с европейската прокуратура - дори и да е приключила някакво разследване, тя може да го възобнови", заяви Кьовеши.

Тя не даде повече подробности и обясни, че е трудно процедурата да се опише по-детайлно, защото европейската прокуратура работи с 22 различни страни, което означава 22 прокуратури и още толкова местни съдилища.

"Например в страната, която познавам най-добре - Румъния, ако прокурорът затвори дадено дело, този, който е заинтересован от този случай, може да изпрати оплакване до съда. Съдът трябва да реши дали делото да бъде възобновено и ако реши, че не може, решението е окончателно. След това всичко зависи от случая, новите факти, дали са се появили още замесени или нови престъпления, свързани с него, така че е много трудно да се коментира. Важно е да се каже, че нашата дейност ще се базира върху регулации и във всяка страна-членка европейският делегиран прокурор трябва да взема предвид националното законодателство. Така че ще видим къде ще бъде възможно да се отворят отново дела и къде не на базата на вътрешното законодателство", обясни Кьовеши.

Всеки гражданин, фирма или институция ще може да изпраща сигнали до европейската прокуратура, обясни Кьовеши. Начините да стигнат сигналите до нея са два. Единията е чрез националните полиция и прокуратура, ако решат, че случаят е от компетентността на европейската. Другият е с директен сигнал до европейската прокуратура в Люксембург или до местния ѝ представител.

Европейската прокуратура трябва да заработи до края на годината, каза още тя. Досега е имало проблеми с предвидения от ЕК бюджет. Първоначално са били отпуснати малко над 13 млн. евро, което според Кьовеши е крайно недостатъчно. След това парите са увеличени до 37, 7 лн. евро.

По план европейската прокуратура трябваше да започне работа с общо 22 делегирани прокурори от всяка страна. Според Кьовеши обаче броят им е бил недостатъчен. Затова е увеличен на общо 140 души, като минимумът за всяка страна е двама прокурори.

Кьовеши е имала онлайн разговор с българския главен прокурор Иван Гешев. По думите ѝ той е бил част от общите консултации с представители на всички страни. Тя отказа да разкрие повече подробности за разговора си с Гешев.

Споделяне

Още от Европа