Европейската столица на културата Матера не иска да става Дисниленд

Европейската столица на културата Матера не иска да става Дисниленд

Мнозина се изненадаха като разбраха, че редом с българския град Пловдив, за европейска столица на културата през 2019 г. бе избран и италианският Матера. В това градче живеят по-малко от 60 хиляди души, а освен това се смята, че трудно би съперничил на такива исторически "грандове" като Равена, Сиена, Перуджа, Асизи... Досега в Италия само знаменити градове като Флоренция, Генуа и Болоня са били европейски столици на културата, пише в свой коментар Дойче веле и задава въпроса: Защо този път ЕС избра Матера?

Никога не съм виждал такава мизерия, възкликва през 1945 г. италианският лекар, художник и писател Сарло Леви, посещавайки Матера. Той описва оскъдния пейзаж и това как овчари, техните семейства и животни обитават пещерите, в които няма течаща вода и електричество.

През 1993 г. ЮНЕСКО обявява Матера за част от световното културно наследство, но Карло Леви не е доживял да види преобразяването на града.

Матера е много древен град. Историята му започва преди 8 хиляди години. Старата част на града се състои от т.нар. пещерни къщи, чиито строеж е започнал още по времето на Римската империя и по-късно, в епохата на ранното Средновековие, там започват да се заселват монаси. Много от пещерите, издълбани в скалите, по-късно са преустроени и се превръщат в обичайни къщи – със стени, покриви, прозорци.

Матера постепенно се превръща в конгломерат от къщи, църкви и манастири, издълбани в скалите. След Втората световна война хората най-накрая са преместени в новата част на града, а пещерните обитания западат – докато туристическата индустрия не ги преоткрива.

Снимачна площадка

Но те запазват древната си прелест. Не случайно в Матера много често се снимат филми. Нейните къщи, улички, стръмни стълби, тераси и арки са станали кулиси на такива известни филми като "Христос се спря в Еболи" на Франческо Рози, "Цар Давид" на Брус Бересфорд, "Светлина свети в тъмнината" на Паоло и Виторио Тавиани, "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Бен-Хур” на Тимур Бекмамбетов и много други.

А във филма "Евангелието от Матея" на Пиер Паоло Пазолини, който също е сниман в Матера, на местните жители са поверени и много от ролите.

Извън стария град, в Матера има и многофамилни жилища като стандартните пететажни блокове, които тук започват да се строят в началото на 1960-те години. Двайсет години по-късно става ясно, че те трябва или да бъдат основно ремонтирани, или разрушени. Реновирането по италиански изглеждаше така: хората бяха изселени, от жилищата останаха само носещи стени и частни инвеститори ги превърнаха във великолепни (и не скъпи) хотели. И тогава започва туристическият бум в района. Европа открива за себе си областта, в която се намира Матера и хотелите там никога не са празни.

"Временни жители"

В същото време обаче жителите на Матера не искат да превръщат древния си град в туристическа Мека или нещо като археологически Дисниленд. Знаейки, че като културна столица на Европа ще привлекат тук много повече гости, отколкото по-рано, и опитвайки се да ограничат масовия туризъм, местните власти обсъждаха различни мерки. Разискван беше и въпросът дали туристите да не бъдат задължени да плащат такса за посещението си в града и възможността да се запознаят с културната му програма, както това се прави във Венеция, например.

Градовете не бива да са отворени само за богати хора, коментира обаче Паоло Вери, председател на фондация "Матера 2019".

Затова в Матера обаче решиха да направят друго. Тук на всеки гост ще бъде връчван временен паспорт на жител на града, даващ му определени права, но и задължения. Освен това се въвеждат своеобразни квоти.

Ние не гледаме на нашите посетители като на туристи, а като "временни жители", обяснява пред Дойче веле Паоло Вери. "Искахме да насърчим диалога между хората, които живеят тук и хората, които само посещават града; не можем просто да оставим града на хората, които предлагат стаи в AirBnB, защото тогава той ще изгуби своята идентичност", обяснява Вери.

Вместо да забраняват добре известната платформа, Паоло Вери и екипът му решават да интегрират 500 -те местни доставчици на услугата AirBnB в проекта "временно жителство", с който приканват туристите да посетят и други части на града. Разработени са пет тура, които дават възможност на туристите да видят също така как е изглеждала Матера през 1930-те години.

Издаването на временните паспорти започна на 18 януари, денят, когато Матера празнично открива началото на своята "столична" година с традиционна светлинна церемония, след която ще бъдат открити осем изложби. На следващия ден ще има парад, на който по улиците на града ще преминат 2019 музиканти от целия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество