За да подкрепи икономическото възстановяване на еврозоната и да я предпази от дефлация

Европейската централна банка изненадващо понижи лихвените проценти

Правителствата и пазарите реагираха положително

Европейската централна банка изненадващо понижи лихвените проценти

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадващо понижи в четвъртък основната си лихва до рекордно ниско равнище и заяви, че може отново да я понижи, за да не допусне ниската инфлация да възпрепятства икономическото възстановяване на еврозоната, съобщи Ройтерс.

Решението изненада финансовите пазари, които реагираха с рязко понижаване курса на еврото и повишаване стойността на европейските акции.

ЕЦБ заяви още, че за да подкрепи икономиката в еврозоната ще продължи да налива колкото е необходимо ликвидност в банковата система до средата на 2015 година.

23-членния управителен съвет на на банката бе принуден да реагира след като през октомври инфлацията в еврозоната падна до 0,7% - най-ниското ѝ ниво от 2009 г. насам, което е далеч под здравословния според европейските правила праг от малко под 2%.

ЕЦБ понижи основната си лихва по рефинансирането с четвърт процентен пункт до 0,25% - най-ниското ѝ ниво в историята. Тя запази на ниво нула лихвата, която плаща за депозитите на банките и понижи от 1% на 0,75% лихвата по спешните заеми.

Международният валутен фонд и правителства на страни от еврозоната одобриха решението на ЕЦБ.

Президентът на банката Марио Драги подчерта, че ръководената от него институция разполага с още пространство за действие, ако се наложи. Включително би могла дори да намали още лихвените проценти.

Той предупреди, че еврозоната е потенциално на прага на дълъг период на ниска инфлация, но допълни, че не очаква дефлация.

Сегашното икономическо положение със слабото отпускане на кредити показва, че еврозоната може да се озове на прага на "дълъг период на ниска инфлация преди постепенното възстановяване" на цените, заяви Драги по време на месечната си пресконференция.

Но "не очакваме дефлация", уточни той.

Драги отново предупреди, че над конюнктурата в еврозоната продължават да тегнат редица заплахи.

Той допълни, че ЕЦБ ще уточни идния месец приблизителната трайност на споменатия "продължителен период". "Това няма да бъде кратък период", допълни Драги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?