Европейската централна банка намали лихвите до рекордно ниско равнище

Марио Драги

Европейската централна банка намали лихвите си до рекородно ниско равнище, за да вдъхне живот в изпадналата в тежка ситуация икономика на еврозоната, но се въздържа от по-драматични мерки като изкупуване на облигации на задлъжняли страни или наливане на ликвидност в банковия сектор, съобщи Ройтерс в четвъртък.

 

Основната лихва, използвана при рефинансиране, спада с четвърт процентен пункт до 0.75 на сто, каквото беше и очакването на пазарите, след като данните показаха, че дори и в Германия вече се наблюдава спад.

 

Решението на ЕЦБ по разхлабване на монетарната политика следва аналогични решения, взети от Китай и Великобритания. Драги отрече да е координирал действията на оглавяваната от него институция с Китай и Великобритания.

 

В допълнение централната банка на еврозоната свали и лихвата по депозитите до 0 от предишното ѝ равнище от 0.25 на сто.

 

Това може да окуражи банките да заемат пари една на друга, вместо просто да връщат обратно на депозит в ЕЦБ, отпуснатото им от нея финансиране в размер на 800 млрд. евро.

 

Намалението на лихвите не се смята за панацея за проблемите на еврозоната, но намалената цена на финансирането показва, че ЕЦБ е готова да подкрепя затъващата икономика.

 

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че решението е било взето единодушно.

 

Управляваната от него институция е подложена на натиск от инвеститорите и от Международния валутен фонд да предприеме по-смели мерки, като управляващия директор на МВФ Кристин Лагард призова банката да възобнови придобиването на правителствени облигации.

 

ЕЦБ не се вслушва този съвет. През миналата седмица банката удължи с четири месеца замразяването на програмата по купуване на облигации, което институцията се надявам да остане постоянно и тази дейност да се прехвърли на Европейския спасителен механизъм.

 

Драги също подчерта, че с колегите му не са обсъждали и пускането на евтини тригодишни заеми, чрез каквито през декември и февруари в банките бяха наляти над 1 трилион евро.

 

"Винаги сме казвали, че нашите нестандартни мерки са временни", каза Марио Драги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа