Европейската здравна карта само препоръчителна

Европейската здравна карта да бъде препоръчителна, а не задължителна, гласува парламентът на първо и второ четене в четвъртък. Предложението за промяна в Закона за здравното осигуряване е на Ваньо Шарков и Мартин Димитров от Синята коалиция.

Всички български граждани с непрекъснати здравноосигурителни права имат право на медицинска помощ във всички страни от Европейския съюз (ЕС), Европейската икономическа зона (ЕИЗ) и Швейцария, ако се разболеят или наранят по време на временен престой в някоя от тях. Наличието на здравна карта им покрива услуги от пакета на публичното здравеопазване от държавата, в която пребивават.

През есента на миналата година с поправките в същия закон бе записано, че при пътуване в чужбина европейската здравна карта е задължителна. Подобно ограничение обаче нарушава правото на свободно придвижване на българските граждани, гарантирано от конституцията и международните актове, по които сме страна.

Депутатите, гласували рестриктивния текст, бързо осъзнаха грешката си и започнаха да обясняват, че няма да се налагат санкции и да се проверява за европейска здравна карта.

“Съгласно Закона за българските документи за самоличност всеки българин има право да напуска държавата само с лична карта и да се завръща с нея през вътрешните граници на България от страните-членки на Евросъюза“, посочват Шарков и Димитров в мотивите си.

Затова, според тях, европейската здравна карта трябва да бъде препоръчителна, тъй като с нея се повишава здравната сигурност на сънародниците ни при пътуване и пребиваване в ЕС.

Европейската здравноосигурителна карта трябва да бъде съпътстваща и българските граждани е добре да я притежават, каза председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов.

“Материалното състояние на сънародниците не е толкова добро, за да могат при нужда в страните от ЕС да платят кеш за здравна услуга. Документът е необходим и за да могат хората да докажат, че са платили здравните си вноски“, посочи Иванов.

Споделяне

Още от България