Европейската здравноосигурителна карта валидна и в Македония

Здравноосигурените български граждани могат да ползват при необходимост спешна и неотложна медицинска помощ при временен престой на територията на Македония срещу валидна европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Това е възможно по силата на договор между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Фонда за здравно осигуряване на Македония, подписан в края на април. Това съобщиха от НЗОК в събота.

Ако българите не успеят да получат в срок ЕЗОК, те ще могат да се обръщат към съответната районна здравноосигурителна каса за издаване на временно удостоверение, което ще е валидно за срока на престоя в Македония, но не по-дълъг от два месеца.

Европейската здравноосигурителна карта или нейният еквивалент — временно заместващото я удостоверение, улеснява достъпа до медицинско лечение, което може да се наложи при временното ви пребиваване в друга държава-членка на ЕС.

Това лечение се предоставя в съответствие с правилата на посещаваната държава-членка, а направените разходи се възстановяват съгласно прилаганите в тази държава тарифи.

Например, ако медицинската помощ в посещаваната държава е безплатна, то потърсилият лечение също има право на безплатна помощ при представяне на своята карта или еквивалентен документ.

Използването на европейската здравноосигурителна карта гарантира възстановяване на медицинските разходи.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?