Европейски банки действат в данъчни убежища въпреки скандалите

Европейски банки действат в данъчни убежища въпреки скандалите

Водещите европейски банки всяка година отчитат 20 милиарда евро или 14% от общата си печалба в 17 територии с особено благоприятни данъчни режими, се казва в доклад на Данъчната обсерватория на ЕС.

Този процент остава стабилен от 2014 г. насам, когато вълна от разкрития, като например Lux Leaks и Panama Papers, разкриха данъчните практики, използвани от компаниите и богатите лица за избягване на данъци.

"Въпреки нарастващото значение на тези въпроси в публичния дебат и в политическия свят, европейските банки не са намалили значително използването на данъчни убежища", се казва в доклада.

Обсерваторията е направила преглед на данните, публикувани от 36 финансови институции за периода 2014-2020 г., със специален акцент върху големите банки HSBC, Deutsche Bank и Societe Generale.

"Наблюдаваме разнообразие от ситуации: за HSBC по-голямата част от тези печалби идват само от едно убежище (Хонконг), докато в други случаи става въпрос за множество данъчни убежища", се казва в документа.

HSBC беше обявен за лидер в тези практики, като повече от 62 % от печалбите си между 2018 и 2020 г. преди удържането на данъци са регистрирани в данъчни убежища, в сравнение с 49.8 % за италианската Monte dei Paschi, която е на второ място.

Standard Chartered затваря кръга.

Разбира се, както HSBC, така и Standard Chartered, макар и със седалище в Лондон, в Хонконг са водещи търговски банки, включително и за търговия на дребно.

HSBC, в която работят около 30 000 души в града, извлича по-голямата част от печалбата си в Азия, като Китай и Хонконг са основните двигатели.

"Поради нашето наследство, размера на операциите и стратегията, значителна част от печалбите на групата продължават да нарастват в банката в Хонконг, която е най -големият кредитор в града", се казва в отговор до AFP.

"HSBC не използва стратегии за избягване на данъци, за да пренасочва изкуствено печалбите към юрисдикции с ниски данъци", се казва в съобщението.

Хонконг, големият световен финансов център с 16,5 % корпоративна данъчна ставка, е и най-големият бизнес на Standard Chartered.

"Ние сме глобален бизнес и имаме значителни търговски операции както в юрисдикции с високи, така и с ниски данъци", се казва в отговор на банката.

"Ние се занимаваме само с данъчно планиране, което подкрепя реалната търговска дейност", пише в писмото.

Германската Deutsche Bank и NordLB са, съответно, на четвърто и пето място.

Докладът определя 17 държави и територии като предпочитани дестинации, включително Бахамите, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Джърси и Гърнси, Гибралтар, Хонконг, Макао, Панама и членовете на ЕС Малта и Люксембург.

"Печалбите, регистрирани от банките в данъчните убежища, са необичайно високи: 238 000 евро на служител, за разлика от около 65 000 евро в страни извън убежището", се казва в доклада.

"Това предполага, че печалбите, записани в данъчните убежища, се изместват предимно от други страни, където се извършва производството на услуги", смятат експертите.

Проучването е направено, тъй като държавите са последния етап от преговорите за международна рамка за данъчно облагане на мултинационалните компании, която е подкрепена от Г-20 и ОИСР.

Планът ще въведе минимално данъчно равнище от 15 % върху печалбите на най-големите международни компании, въпреки че финансовият сектор в крайна сметка може да бъде изключен от него.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?