Европейски фирми с интерес към проект за канал между Черно и Мраморно море

Европейски фирми с интерес към проект за канал между Черно и Мраморно море

Компании от три европейски държави проявяват интерес към проекта за изкуствен канал между Черно и Мраморно море през Истанбул, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА в понеделник.  .

"Според изчисленията ни парите, които ще получаваме от преминаващите през Истанбул кораби, ще бъдат минимум един милиард долара годишно нетно", каза министърът. на транспорта и инфраструктурата на Джахит Турхан

Той посочи, че през новия изкуствен канал дневно ще могат да преминават по 185 кораба, докато Босфорът сега е пресичан от 118-125 кораба.

Според Турхан общата стойност на проекта е 15 милиарда долара, а за строителната дейност ще са нужни 10 милиарда долара.

"Ако започнем изкопната дейност през 2020 г., ще завършим проекта в края на 2025 г. или 2026 г.", отбеляза още той.

По думите му интерес към проекта проявяват компании от Нидерландия, Белгия и Франция, всички от които специалисти в дадената област.

Идеята за създаването на Канал Истанбул бе представена от президента Реджеп Тайип Ердоган още през 2011 г. като една от ключовите цели на правителството за 2023 г., когато турската република ще навърши 100 години. Реализацията на този грандиозен инфраструктурен проект обаче се забави значително от първоначалните планове.

Ако проектът бъде осъществен, от Черно до Мраморно ще бъде създаден дълъг 43 километра и широк 400 метра изкуствен канал, пресичан от шест моста. През канала ще може да преминават по 160 плавателни съда дневно, като така значително ще бъде облекчен трафикът през натоварения пролив Босфор.

Активистите еколози обаче оспорват нуждата от подобен канал, като изтъкват, че строителството му ще унищожи сладководните басейни, които снабдяват града с питейна вода, и ще промени нивото на кислород в моретата.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?