Европейски и американски представители обсъдиха заплахите за сигурността на полетите

Европейски и американски представители обсъдиха заплахите за сигурността на полетите

Високопоставени европейски и американски представители разговаряха снощи в Брюксел за сериозните и променящи се заплахи за сигурността на авиокомпаниите. Разговорите бяха определени като конструктивни. Те се проведоха в момент, в който Вашингтон обмисля да забрани преносимите компютри в пътническите салони на самолетите, идващи от Европа, предаде Франс прес.

"Двете страни обмениха информации за сериозните и променящи се заплахи за авиационната сигурност, както и за своите подходи за справяне с тях", се казва в изявление на висшите европейски и американски представители, участвали в срещата.

Те обсъдиха съществуващите стандарти и способности за разпознаване и идентифициране на заплахите за авиационната сигурност, както и въпроса за подобряване на мерките за сигурност по отношение на големите електронни уреди в регистрираните багажи.

Европейският комисар по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и европейската комисарка по транспорта Виолета Булц участваха в тези разговори, продължили четири часа. От американска страна делегацията бе ръководена от заместник-министърката на вътрешната сигурност на САЩ Илейн Дюк.

Двете страни заявиха, че вероятно ще има нови разговори, които ще се състоят идната седмица във Вашингтон. Те ще бъдат посветени на евентуалната забрана за носене на лаптопи и друга подобна електроника в пътническите салони на самолетите, идващи от Европа.

През март американските власти забраниха на пътниците, идващи от 10 летища от 8 арабски страни и Турция да пренасят подобно оборудване в пътническите салони.

Подобно забрана за европейските полети ще предизвика бъркотия по европейските летища. През лятото са предвидени над 3250 полета на седмица между страни от ЕС и САЩ.

Споделяне

Още от Европа