Европейски космически кораб излетя към Международната космическа станция

Ракетата "Ариан 5" беше изстреляна от космодрума в Куру, Френска Гвиана, към Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес в сряда.

Ракетата, изстреляна в 1:47 часа парижко време (23:47 ч. вчера по Гринуич) ще изведе на орбита рекордния товар от 20,3 тона. Малко повече от час след изстрелването европейският товарен кораб "Жорж Льометър" ще се отдели от ракетата-носител и ще се насочи на собствен ход към МКС, която обикаля на 400 километра над Земята. Той ще се прикачи автоматично със станцията на 12 август.. В продължение на около шест месеца той ще играе ролята на допълнителен модул за шестимата астронавти на борда на МКС.

Корабът е кръстен на белгийския учен Жорж Льометър, един от създателите на теорията за "Големия взрив", която обяснява механизмите за появата на Вселената. Това е последният от предвидените кораби, построени за Европейската космическа агенция. След края на програмата МКС ще се снабдява с руски кораби "Прогрес" и чрез частни американски фирми, сключили договор с НАСА.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?