Европейски лидери се включиха в схватката ГЕРБ-БСП

Жозеф Дол

Противопоставянето ГЕРБ-БСП по актуалните български теми се пренесе в четвъртък в Европейския парламент, като в него се включиха самите лидери на двете най-големи парламентарни фракции – на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти.

Краткият, но разгорещен спор, бе открит с изявление в рамките на времето за гласуване на председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол, предаде БТА в кореспонденция от Страсбург. Дол коментира изявление от тази седмица на председателя на парламентарната група на социалистите и демократите Ханес Свобода.

Предизборната кампания в България приключи, резултатите са налице. Днес може да бъде съставено правителство в България, посочи Дол. В търсенето на мнозинство българските социалисти не изключват и подкрепа - явна или скрита - на партия "Атака", допълни той. Дол се обърна към Свобода, като уточни, че ако трябва да вярва на неговите изявления, Свобода изглежда е готов да преглътне "този горчив хап". Ще бъдете ли заложник на Сергей Станишев, председател на БСП и на ПЕС, попита Дол.

По неговите думи, една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България, а нейният председател приема "чуждите инвеститори и европейските посланици за колонизатори, които трябва да бъдат изгонени". Дол изрази съмнение, че подкрепа, дори и "скрита", чрез процедурни хватки в Народното събрание, би била начин да се компрометира подобно правителство пред Европа. Бичувате някои правителства, а за други си затваряте очите, но вярвам в демокрацията, която изповядват социалистите, за да защитят Европа, заяви представителят на ЕНП. Това не е нашето виждане за Европа, добави той.

В последвал писмен отговор Свобода посочва, че не желае уроци по морал "от партията на Виктор Орбан и Бойко Борисов". Той определя изявлението на Дол като неприемливо. По неговите думи представител на политическото семейство, от което българска партия е била "уличена в измами на парламентарните избори и в незаконно подслушване", няма моралното право да критикува БСП.

Свобода добавя, че БСП поема водещата роля в опитите за съставянето на правителство на европейските ценности, което "да поправи грешките на предишни правителства", както и да даде на българите това, което заслужават - основни ценности, работа и възможности.

Жал ми е за г-н Дол, който се чувства длъжен да защитава политици като Виктор Орбан и Бойко Борисов, чиито партии са част от ЕНП. Радвам се, че в моята група нямаме такива, добавя Свобода.

В пленарната зала Антония Първанова (НДСВ, АЛДЕ) се обърна към Дол, като отбеляза, че преди четири години ГЕРБ също са съставили правителство с подкрепата на "Атака". Изглежда сте си взели поуки, коментира тя.

Евродепутатът Ребека Хармс (Зелени, Германия), коментира, че ЕС не трябва да се тревожи само за България, когато става дума за въпроси от демократично естество, че има много европейски държави, където защитата на демокрацията и нейните ценности стават все по-трудни. Тя отбеляза, че напоследък ЕП е обсъждал въпросите с демокрацията в Унгария, Румъния и Италия, а скоро ще трябва да обърне внимание и на Гърция заради партията "Нова зора".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа