Европейски лидери ще обсъждат бъдещето на ЕС в Берлин

За първи път след провала на срещата на върха в Брюксел, посветена на проекта за европейска конституция, в Берлин ще се съберат високопоставени представители на 29 европейски държави, за да обсъдят перспективите пред Евросъюза, съобщи ДПА.

На откриващата се в петък двудневна конференция, организирана от фондацията Бертелсман, ще присъстват германският канцлер Герхард Шрьодер, ирландският премиер и председател на ЕС Бърти Ахърн, турският правителствен глава Реджеп Тайип Ердоган, както и премиерите на Румъния, Черна Гора, Хърватия, Словения и Латвия.

Говорителят на германското правителство Бела Анда, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че в петък ще се състои и двустранна среща между Шрьодер и Ердоган. Двамата ще обсъдят ситуацията в Ирак, стремежът на Анкара към членство в ЕС, както и кипърския въпрос.

Междувременно германската опозиция призова за по-внимателен подход към предстоящото членство на България и Румъния в Евросъюза.

На закрито заседание в град Кройт заместник-председателят на общата фракция на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага Волфганг Шойбле и шефът на парламентарната група на ХСС Михаел Глос заявиха, че искат да превърнат въпроса за евентуалното приемане на Турция в ЕС в тема в предизборната си кампания за Европарламент. Според тях Турция не бива да получи пълноправно членство в ЕС "в обозримо бъдеще". Те обаче увериха, че ХСС и ХДС ще подходят към проблема отговорно и без ксенофобия.

Глос обвини канцлера Герхард Шрьодер, че подкрепя членството на Анкара, тъй като се надява на гласовете на близо петстотинте хиляди избиратели от турски произход в Германия.

Шойбле призова за внимателен подход и по отношение на приемането на България и Румъния в Евросъюза след провала на преговорите за европейска конституция. Ние трябва да предотвратим опасността Европа да се саморазруши, като надцени възможностите си, изтъкна той. По думите му приемането на двете страни трябва да стане факт през 2007 г. в съответствие със сегашния график.

Споделяне

Още от Свят