Европейски магистрати сезираха Юнкер за "тормоза" върху Лозан Панов

Европейски магистрати сезираха Юнкер за "тормоза" върху Лозан Панов

Международната организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ) сезира с писмо пpeдceдaтeля нa EK Жaн-Kлoд Юнĸep да обърне специално внимание на ситуацията, в която се намира председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Според европейските магистрати той е подложен на постоянен натиск от българските власти.

МЕДЕЛ смята, че заключенията в последните мониторингови доклади на Европейската комисия за България и Румъния са далеч от реалностите в двете държави. Те не предлагат обективен анализ и не дават валидни препоръки, за да окажат действителна подкрепа на България и Румъния за напредъка на съдебните им системи, пише организацията.

МЕДЕЛ казва, че Лозан Панов е обект на систематичен тормоз от медии и различни институции, включително и от представители на самата съдебна система.

“Ситуацията в такава степен е ескалирала, че животът и физическата му неприкосновеност са били застрашавани – болтовете на задната гума на служебния му автомобил са намерени разхлабени, а маскирани мъже са го “поздравявали“ на входа на Висшия съдебен съвет с прясно отрязани агнешки глави – заплаха, използвана от сицилианската мафия през 70-те години. И в двата случая полицията не е извършила сериозно разследване. Това са само малка част от заплахите и натискът, на които е подложен председателят на Върховния касационен съд на България, страна, която в Доклада е похвалена от Европейската комисия за добрите резултати в борбата с организираната престъпност“, пише магистратската организация.

МЕДЕЛ смята, че има опасения сред съдийската общност, че властите търсят мотив за отстраняването на съдия Лозан Панов от поста.

Организацията поставя въпроса и за “липсата на реформа в прокуратурата“. Организацията казва, че след смяната на комунистическия режим у нас прокуратурата остава по същество непроменена, запазвайки своята структура по съветски модел.

“Главният прокурор си остава изключително важен властови фактор, без отговорност, точно какъвто е бил и по време на комунизма. Тази система оцелява и по време на наблюдението, осъществявано от страна Европейската комисия и е на път да бъде легитимирана напълно, посредством последния ѝ доклад“, се казва в писмото на европейските магистрати.

МЕДЕЛ поставя въпрос и за работата на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ). Магистратската организация напомня, че в доклада на ЕК се казва, че най-значителната стъпка е приемането на реформа на общата рамка за борба с корупцията.

“Докладът по МСП не демонстрира безпокойство от факта, че една агенция, която има толкова голяма сила – от специфичните задачи на разузнавателните служби, използването на специални разузнавателни средства до конфискациите, има политически назначавано ръководство. Също така, се налага да отбележим, че няма правила, които да уреждат контрола над тази агенция“, смятат магистратите.

Те определят като много обезпокоителен фактът, че комисията е призовала за проверка Лозан Панов, което може да бъде използвано като повод прокуратурата да започне разследване. МЕДЕЛ напомня, че той отказа да се яви пред комисията, защото това нарушава принципа на разделение на властите и по същество – върховенството на правото.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?