Европейски олимпийски шеф е арестуван за незаконна продажба на билети

Президентът на ЕОК Патрик Хики

Президентът на Европейските олимпийски комитети, ирландецът Патрик Хики е арестуван в Рио де Жанейро в рамките на разследване за незаконна продажба на билети за олимпийските състезания в Бразилия, съобщава Би Би Си, като се позовава на бразилски медии.

Седемдесет и една годишният член на Международния олимпийски комитет, който е и председател на олимпийския комитет на Република Ирландия, е заподозрян, че е предавал на прекупвач билети за продажбата им на завишени цени.

Ден по-рано в Рио е бил задържан мъж с 800 билета за олимпийски стартове, които не е имал право да продава.

Бразилската полиция съобщила, че при ареста Хики опитал да избяга. Когато полицаите почукали на вратата, високопоставеният олимпийски чиновник пъхнал под вратата своя пропуск за Олимпиадата, след което се измъкнал в съседната хотелска стая, обитавана доскоро от неговият син.

След ареста на Хики му прилошало и се наложило да му бъде оказана медицинска помощ.

Според бразилските медии е възможно арестът на Хики да е свързан със задържането на Кевин Джеймс Малон в деня на откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Малон е директор на компанията за продажба на луксозни пакети билети THG Sports, за която се предполага, че също се е занимавала с незаконна препродажба на олимпийски билети. Компанията отхвърля тези обвинения.

Европейските олимпийски комитети са организация, която обединява десетки олимпийски комитети на нашия континент.

Хики е инициатор на създаването на Европейските игри, чието първо издание беше миналата година в Баку.

Споделяне

Още от Рио 2016