Европейски политици отхвърлиха примирие с Бин Ладен

"Абсолютно немислимо е да започнем преговори с Бин Ладен.Всеки разбира това", каза пред репортери Франко Фратини, външният министър на Италия, която е категоричен съюзник на САЩ и има войски в Ирак.

Председателят на Европейската комисия Романо Проди каза, че няма да се водят преговори под заплахата на терористите, предаде Ройтерс.

В излъчения от арабските телевизии последен аудиозапис на Бин Ладен се предлага примирие само на Европа, но не и на САЩ, към които е отправена заплаха за отмъщение.

Проди, който е на посещение в Китай, осъди в сряда вземането на заложници в Ирак и подчерта, че трябва да бъде направено всичко възможно за освобождаването им.

Бъдещият испански външен министър Мигел Анхел Моратинос заяви, че нито трябва да се слуша, нито да се обръща внимание на приписваното на Бин Ладен послание, в което лидерът на Ал Каида оправдава атентатите на 11 март в Мадрид.

Тези, които искат мир, демокрация и свобода, не трябва да слушат, нито да обръщат внимание на изявлението, заяви Моратинос пред медиите.

Германия няма да преговаря с престъпници като лидера на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен, заяви говорител на германското правителство.

"Няма да има преговори с терористи и престъпници като Осама бин Ладен. Международната общност трябва да продължи борбата си срещу тероризма. Германия ще дава и в бъдеще своя принос в нея", изтъкна говорителят.

Британското външно министерство каза, че няма никакво доказателство, че гласът от записа е на лидера на Ал Каида, но едновременно с това заяви, че няма да води преговори с терористичната организация.

Да се крием пред лицето на заплахата не е отговор. Правилният отговор е да продължим да се противопоставяме на тероризма и да не се поддаваме на исканията му, заяви говорител на Форин офис.

Бин Ладен оправдава атентатите от 11 март и 11 септември

Автентичността на записа на Бин Ладен, в който се говори терористичните атентати в Мадрид на 11 март т.г. и в САЩ на 11 септември 2001 г., все още не е установена.

Предлаганото на европейските държави примирие ще важи три месеца и може да бъде продължено, казва гласът и добавя, че примирието обаче няма да влезе в сила веднага, а когато и последният войник напусне "нашите страни".

"Казват, че убиваме заради самото убиване, но действителността показва, че лъжат", се казва по-нататък в записа. Гласът изтъква, че руснаци са били убивани едва след като през 80-те години нападнали Афганистан и Чечения, европейците - след нахлуването в Ирак и Афганистан, а американците в Ню Йорк - след като "подкрепили евреите в Палестина и нахлули на Арабския полуостров", цитира Асошиейтед прес части от записа.

"Престанете да проливате нашата кръв и ние ще можем да спрем да проливаме вашата кръв", се казва в посланието. "Това е сложно, но лесно уравнение", се подчертава в записа.

Според гласа от записа примирието трябва да отнеме на "онези, които сеят война" възможността да продължават. Освен това социологическите допитвания са показали, че "повечето от хората в Европа искат помирение" със света на исляма, се казва в записа.

В него се заявява, че със САЩ примирие няма да има и на Америка ще бъде отмъстено и за смъртта на духовния водач на Хамас шейх Ахмед Ясин, който бе убит от израелската армия.

Американската политика пренебрегва "същинския проблем", който е "окупацията на цяла Палестина", казва гласът.

Той твърди освен това, че атентатите от 11 март в Мадрид, в които загинаха 191 души, са отплата заради участието на Испания в Ирак, Афганистан и Палестина.

Случилото се на 11 септември и на 11 март е за да знаете, че всички имат нужда от сигурност, казва гласът от записа.

Той заклеймява американската война в Ирак, от която печелят "милиарди долари" компаниите - тези, които произвеждат оръжия, и които участват във възстановяването на Ирак. Поименно е посочена американската компания Халибъртън.

Последният аудиозапис, приписван на Бин Ладен, бе излъчен през януари. В него той заклейми окупацията на Ирак и обвини арабските държави, които подкрепиха войната. ЦРУ по-късно посочи, че записът гласът от записа е бил на Осама бин Ладен

Споделяне
Още от Свят