Европейски съд осъди Франция за случая с плаката "Чупката, тъп задник"

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че Франция е нарушила свободата на словото, налагайки глоба, макар и символична, на човека, издигнал плакат с текст "Чупката, тъп задник" при посещение през 2008 г. на Никола Саркози в град Лавал, съобщи Франс прес.

Въпреки че Ерве Еон е бил осъден само на глоба от 30 евро и то условно, да се прибегне до наказателна мярка в случая е било прекалено, решиха съдиите в Страсбург.

Според съда има опасност подобна санкция да накара хората да се въздържат от сатирични забележки, които биха били полезни за демократичните дебати.

През август 2008 г., при посещение на президента Саркози в Лавал, левият активист Ерве Еон издигна плакат с прословутото оскърбление. Написаното повтаряше дословно онова, което няколко месеца по-рано, по време на селскостопански панаир, бе казал самият Саркози на посетител, отказал да се ръкува с него. Заснет от френски репортер, "разговорът" стана хит в интернет, а думите на президента по-късно бяха използвани като враждебен лозунг срещу самия него.

Еон беше незабавно арестуван, съден и осъден на глоба за обида на президента. Той оспори присъдата като посегателство върху правото му на свободно изразяване - позиция, която вчера подкрепи и Европейският съд по правата на човека.

Споделяне

Още от Свят