Европейски сателит ще прави подробна карта на Млечния път

Снимка: БГНЕС

Европейската космическа агенция успешно продължи един от най-амбициозните проекти в своята история – изработване на възможно най-подробна карта на нашата галактика Млечния път. В четвъртък от космодрума Симанари във Френска Гвиана бе изстреляна ракетата "Съюз", която носеше в товарния си отсек космическата лаборатория "Гайя", съобщи ББС.

Проектът се разработва от над 20 години. Сателитът трябва да достигне точка на 1.5 милиона км от Земята в нейната тъмна страна, а пътуването дотам ще отнеме около месец. Апаратът притежава два високо чувствителни телескопа, които отразяват светлина върху огромен сензор с 1 млрд. пиксела.

"Това е все едно да наблюдаваме монета от 1 евро на Луната от Земята", коментира научният директор на Европейската комическа агенция Алваро Хименес.

Целта е да се направи карта на галактиката, която да включва точните позиции и разстояния между над 1 млрд. звезди. Това ще даде първата реалистична картина как е устроен Млечният път. Обсерваторията ще снима звездите в продължение на минимум пет години.

През това време апаратът ще спомогне за създаване и на профили на звездите, в които ще се записват техните характеристики, движение, яркост, температура, състав. Ще бъде направен опит да бъде определена и тяхната възраст. За около 150 млн. звезди ще бъде измерена и скоростта спрямо Земята, чрез които ще бъде създаден триизмерен модел на галактиката.

"Гайя" ще може да проследява всичко, което минава пред камерата. Учените очакват да открият огромен брой комети, астероиди, планети, изгаснали звезди и други космически обекти.

"Това ще е първата ни разходка из Млечния път и ще видим къде се намира всичко и какво е то", коментира Гери Гилмор от университета "Кембридж".

Споделяне

Още от Общество