Европейски студенти са изключени от забраната на САЩ за пътуване

Европейски студенти са изключени от забраната на САЩ за пътуване

Чужди студенти, идващи от Европа, са изключени от забраната за пътуване, която САЩ наложиха заради коронавирусната пандемия, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.

Изключението също така включва и някои наети на принципа "о пер" и членове на семейства на притежатели на виза за САЩ. Изданието се позовава на документ, изпратен от Държавния департамент до Конгреса.

Тези стъпки са част от усилията на администрацията на Доналд Тръмп да отвори постепенно страната за международни пътувания след месеци на ограничения заради коронавирусната пандемия. Президентът Тръмп забрани през март на пътници от повечето европейски страни да идват в САЩ. Тогава случаите на зараза в Европа бяха повече, отколкото в САЩ.

ЕС започна да разрешава несъществените пътувания от ограничен брой страни, но не и от САЩ, където случаите на зараза нараснаха рязко в последните седмици.

Решението на САЩ да позволи на европейски студенти да влизат в САЩ идва броени дни след като администрацията се съгласи да се откаже от мярка, която щеше да принуди десетки хиляди международни студенти да напуснат страната, ако техните занятия са само онлайн. Промяната дойде след искове от по-големите университети и натиск от бизнеса и технологичните компании.

Студентите от европейските страни, които вече имат визи за учене в САЩ, се изключват от забраната за влизане в страната, според документа, предаден от Държавния департамент на Конгреса. Съпруги и деца на някои чужди работници, идващи в САЩ, биха могли също да се ползват от изключението, в това число и съпругите на квалифицираните работници с визи Н-1В.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?