Европейските банки ще поискат от ЕЦБ един трилион евро

Европейските банки ще поискат от ЕЦБ един трилион евро

Банките от еврозоната щее поискат двойно увеличаване на финансовата помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ). За това съобщава в. "Файненшъл таймс", като се позовава на представители на финансово-кредитните учреждения. Според изданието, ако ЕЦБ се съгласи с молбите на банките, то през февруари 2012 г. финансовата помощ за кредитните институции може да нарасне до един трилион евро.

Пожелали анонимност топ мениджъри от най-големите европейски банки са съобщили пред изданието, че имат намерение за поискат от ЕЦБ дори не да удвои, а да утрои финансовата помощ. От банките са уверени, че регулаторът ще се съгласи с искането им, защото в противен случай пазарите ще се сринат. Освен това, според данни на вестника, много повече банки, отколкото по време на последната серия от траншове, планират да поискат от ЕЦБ преференциални кредити.

През декември 2011 г. ЕЦБ предостави на най-големите европейски банки нисколихвени кредити на обща сума 489 млрд. евро. Заемите са тригодишни. Участие в програмата на ЕЦБ взеха 500 финансови институции от региона. През януари 2012 г. президентът на евробанката Марио Драги заяви, че не е уверен в ползата на отпуснатите заеми за реалната икономика, но друг изход регулаторът не виждал.

В същото време обемът на кредитирането през декември 2011 г. в Европа се оказа по-лош от юли 2010 г. За последния месец на миналата година отпуснатите кредити са нараснали с 1% спрямо декември 2010 г. По-лоши показатели по отношение на кредитирането бяха отбелязани в Южна Европа, в частност Португалия и Испания.

Американските банки ще спечелят от европейската дългова криза

В същото време "Файненшъл таймс" предупреди, че заради европейската дългова криза американските банки са започнали да раздават много по-внимателно кредити. Изданието се позовава на допитване, проведено от Федералния резерв на САЩ.

Според изследването кризата пречи на банките в САЩ да смекчат стандартите при кредитирането, защото банките се плашат от недостиг на ликвидност на пазарите. 31% от банкерите смятат обаче, че поради по-слабото присъствие на кредитния пазар на конкурентите от Европа те са съумели значително да разширят бизнеса си.

В същото време обемът на американските кредити за Европа практически не се увеличава. В последно време американските кредитни институции съществено затегнаха правилата за даване на заеми на европейци. В резултат, както отбелязва изданието, икономическите проблеми на страните от ЕС могат само да се задълбочат.

Споделяне

Още от Бизнес