Европейските избори няма да променят политическото статукво

Изборите за Европейски парламент (ЕП) през месец май няма да променят политическото статукво и няма да предизвикат адекватен дебат. Около тази теза се обединиха политолозите доц. Огнян Минчев, д-р Антоний Тодоров и социологът от “ББСС - Галъп” д-р Живко Георгиев по време на дискусия в четвъртък, организирана от фондация “Фридрих Еберт” и Института за политически и правни изследвания.

По думите на Георгиев евровотът няма да произведе нови процеси в българското общество, а ще продължи започнатите с идването на власт на НДСВ през 2001 г.

Очакванията на социолога са да гласуват около 2 милиона българи или малко над 30 процента от имащите право на глас.

Ниската избирателна активност бе обяснена с липсата на властови лостове, които да бъдат преразпределени чрез този вот. Според него това ще доведе до липса на интерес при хората, а оттук и до липса на интерес в партийните централи.

Според Антоний Тодоров съотношенията, които ще се видят при евентуалното участие на 2 милиона избиратели, няма да са тези, които биха се повторили на парламентарни избори.

“Партийните централи ще се опитат не толкова да спечелят, колкото да не допуснат загуби. Успехът на евровота не гарантира успех след това, но неуспехът гарантира неуспех в състезанието за кметските постове. В съзнанието на хората изборите за ЕП присъства като събитие, което ще промени единствено личния живот на 18 души”, заяви Георгиев.

Той прогнозира, че единствено ДПС и “Атака” ще успеят в по-голяма степен да мобилизират своя електорат, а БСП ще постигне запланувания резултат от 6-7  места в ЕП. В същото време Георгиев заяви, че четири – пет партии, включително парламентарно представени, ще “имат привилегията да останат в завинаги историята”.

Според Антоний Тодоров от тези избори могат с основание да се притесняват СДС и НДСВ поради слабата мотивация на своя електорат. “Те при всички положения няма да са много щастливи от резултата, който ще получат”, добави той и предрече най-много едно място за жълтите в Страсбург.

Георгиев и Тодоров се обединиха около тезата, че евровотът ще бъде най-голямо изпитание за ГЕРБ, които чрез него ще се позиционират в политическото пространство преди местните избори.

Нищо ново зад сцената

Очакването на изборите за Европейски парламент не поражда дебат, няма интерес към тях, а това, за което ще се говори, ще е странично от основаната тема, смята Огнян Минчев. Според него основният проблем в обществото – дали влизането в ЕС е решило финалната задача на прехода, също няма да бъде дискутиран.

“Българският преход е нелегитимен. Той представляваше задкулисно преразпределение на националното богатство от страна на шепа хора. Подобно нещо се случи по-потайно в Чехия и Полша, по-явно в България и най-явно в Русия.

Едно от условията за членство в ЕС бе тази “приватизация” да е един път завършена. ЕС искаше това да се свърши и забрави един път и завинаги, а държавата да се върне към нормалните си функция на регулатор на обществените отношения и да изгради едни работещи институции”, заяви Минчев като определи този процес като “ренационализация” на държавата.

Според него тази задача не е изпълнена и няма да бъде изпълнена скоро. “Политическият елит функционира като хлабава мрежа от публични фигури или елити, зад които стоят нездрави задкулисни интереси”, каза още той.

Според Минчев дори и евровотът да извади на преден план нови овластени публични фигури, то разместванията ще са само привидни. “Ще се промени само фасадата, а зад нея интересите ще останат непокътнати”, коментира той. В това отношение България е силно повлияна от действащия олигархичен модел в Русия, допълни Минчев.

Споделяне

Още от България