Европейските либерали призоваха Борисов да извади Сидеров от властта

Юнал Лютви, Мустафа Карадайъ и председателят на партия „Алианс на либерали и демократите за Европа” Ханс ван Баален. сн: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме отговорноста, че коалиционният му партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. Това каза в петък в кулоарите на Народното събрание президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален, след като се срещна с ръководството на ДПС.

Баален подчерта, че че всички искат добри отношения с Русия, но трябва да се спазва международното право.

"Може би "Атака" и другите трябва да отидат в окупираната Украйна, в Крим, понеже тук, в България, те не играят позитивна роля. Моля, г-н Борисов, извадете ги от властта след европредседателството", каза още Баален.

Позицията му съвпада с тази на ДПС, които от началото на мандата твърдят, че коалицията между ГЕРБ и националистите е вредна за държавата, а Обединените патриоти не трябва да бъдат в управлението на България.

Президентът на либералите коментира проявите на ″Атака″ от миналата седмица, когато председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров бе в Крим, където заедно със своя съпартиец и заместник-шеф на НС Явор Нотев, обяви, че Москва се грижи много за полуострова, че има сериозен размах. Сидеров каза още, че Крим не е анексиран, а подобни твърдения са хибридни.

Веднага след това от ГЕРБ обявиха, че няма да предприемат нищо срещу Сидеров, защото това била ″лична″, а не правителствената позиция.

Брифингът на Балеен бе прекъснат от репортер на телевизията на "Атака" - "Алфа", който с остър тон каза: "Вие като какъв се намесвате в българската политика и политиката на партия "Атака"? Отговорете на въпроса! Партия "Атака" не са либерали!"

"Може да задавате всякакви въпроси, но по подходящ начин. Това не е европейско поведение. Още веднъж - ние подкрепяме европейска България! Това е. Благодаря ви!", отговори му Баален. Последваха ръкопляскания от ДПС и международните гости.

"Коалиционните партньори на ГЕРБ рушат имиджа на страната и поставят на карта евроатлантическото ѝ бъдеще", каза днес и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той изрази "силна тревога и загриженост за евроатлантическата ориентация на страната" заради думите на Волен Сидеров в Крим и съобщението, че премиерът е бил информиран.

"Тук вече наистина става нещо притеснително. И твърденията на Цветан Цветанов, че някой ревизира евроатлантическата ориентация на страната, се оказват верни - това е техният коалиционен партньор, това е днешната власт", каза Карадайъ.

Миналата седмица Цветанов обвини президента Румен Радев в желание страната да излезе от ЕС и НАТО. ДПС започна да лансира тази своя теза преди ден. Първо бе изказана от депутата от движението Йордан Цонев.

"ГЕРБ са длъжни да обяснят и на обществото, и на нашите партньори от ЕС поведението на коалиционния си партньор. По важни геополитически въпроси не може да има лично мнение, особено като си част от управлението на страната, и това мнение се разминава с официалната позиция на страната. В противен случай се изпада в ситуация за диагноза, която преди две години Борисов я беше поставил за тогавашните си коалиционни партньори и ги беше определил като шизофренно поведение", каза Мустафа Карадайъ. Той добави, че тази власт е вредна и опасна за страната, и настоя за отговори от ЕНП за ориентацията на коалиционния партньор на ГЕРБ.

Ван Баален изрази подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген, "защото изпълняват критериите". По думите му страната ни трябва да се присъедини към Шенген в рамките на една година.

При последната си "визита" в българския парламент в края на миналата година Ван Баален изпадна в неловка ситуация заради въпрос за Делян Пеевски, който е част от дъщерната на либералите партия у нас – ДПС.

За да спаси ситуацията, тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обеща да направи специална пресконференция на тема "Делян Пеевски", която и до днес не се е състояла.

Днес въпрос за Пеевски нямаше, защото гостите и домакините прекъснаха пресконференцията след въпросите от телевизия ″Алфа″.

Споделяне

Още по темата

Още от България