Европейските лидери подкрепиха план за редуциране на миграцията през Средиземно море

Европейските лидери подкрепиха план за редуциране на миграцията през Средиземно море

Намаляването на потока от икономически мигранти, прекосяващи централната част на Средиземно море, трябва да стане чрез партньорства със страните на произход на този поток, по-специално африканските държави - такава цел си поставиха лидерите на ЕС на тяхната среща на върха в Брюксел, предаде Франс прес.

В Централно Средиземно море притокът, съставен основно от икономически мигранти, остава на нивото от миналата година и трябва да бъде намален, се казва в заключителен документ от първия ден от срещата на върха, посветен основно на Брекзит.

Лидерите на 28-те дадоха подкрепата си за план, представен в началото на юни от Европейската комисия пред Европейския парламент. Планът предлага установяване на целеви партньорства с трети страни посредством инициативи, така че тези страни да бъдат асоциирани към европейската миграционна политика.

ЕК предложи на първо време такива партньорства да бъдат установени с Етиопия, Нигер, Нигерия, Мали, Сенегал, Йордания и Ливан. Според плана ще има търговски последици за страните, които не приемат достатъчно репатрирани на тяхна територия икономически мигранти от Европа.

Страните, които сътрудничат, могат пък да получат достъп до големи инвестиции. Дипломат номер едно Федерика Могерини ще ръководи прилагането на този нов подход с цел сключване на първите партньорства преди края на годината.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?