Европейските лидери призоваха за саможертви и затягане на коланите

Европейските лидери призоваха за саможертви и затягане на коланите

Вместо да вдъхнат оптимизъм и да предложат решителни мерки за излизане от кризата европейските лидери призоваха за ново стягане на коланите и още саможертви в новогодишните си обръщения. Те предупредиха, че ни очаква нова трудна година, а много икономисти прогнозират, че рецесията ще се завърне в Европа.

 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа е изправена пред "най-трудното изпитание от десетилетия". Френският президент Никола Саркози предупреди, че кризата не е приключила, а италианският му колега Джорджо Наполитано призова за още саможертви, обобщава "Би Би Си".

 

Икономическият растеж се забави, а правителствата бяха принудени строго да ограничат харчовете си. Някои от най-големите икономики в еврозоната, като Италия и Испания, бяха на ръба, а взетите заеми може да се окажат трудни за изпълнение, пише "Би Би Си".

 

Въпреки сравнително добрата икономическа ситуация в Германия, новата година със сигурност ще е много по-тежка от 2011 г., каза канцлерът Меркел в своето обръщение. Според нея Европа е изправена пред едно от най-тежките предизвикателства от десетилетия.

 

"Пътят за преодоляване на дълговата криза е дълъг, но накрая Европа ще бъде по-силна", заяви Меркел. Канцлерът отбеляза, че приемането на еврото преди десет години, е направило живота на европейците по-лесен, икономиките по-силни и е защитило ЕС от "нещо много по-опасно" след кризата от 2008 г.

 

Междувременно борещия се за втори мандат френският президент Саркози заяви, че структурните промени в икономиката са неизбежни, за да има растеж."Знам, че животът на много от вас се промени след две тежки години, предстои обаче още един тест", каза Саркози на сънародниците си. Той все пак ги успокои, че каквото е трябвало да се направи, вече е сторено и повече съкращения на бюджетни разходи и мерки за затягане на коланите няма да има.

 

За разлика от французите обаче италианците ще трябва да направят още саможертви, за да избегнат финансов колапс. "Жертвите са необходими, за да гарантираме бъдещето на младите хора. Това е наша цел и задължение", каза президентът Джорджо Наполитано.

 

Гръцкият премиер Лукас Пападимос също предупреди, че се задава тежка година. "Трябва да продължим нашите усилия целеустремено, за да не бъдат досегашните ни жертви напразни", заяви Пападимос.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?