Европейските лидери ще обсъдят противоепидемичните мерки

Председателят на Европейсйкия съвет Шарл Мишел

Европейският съвет ще обсъди в четвъртък отново мерките срещу разпространението на Covid-19. Предвижда се видеоконферентният разговор да обхване стратегиите за изследване и ваксиниране, обмена на данни, свободата на движение.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разпространи открито писмо в навечерието на срещата, в което настоя ЕС да премине към масови бързи изследвания за заразени. Според него това е най-доброто противодействие срещу разпространението на заразата до откриването и широкото прилагане на ваксина.

Мишел се застъпи за бързите тестове като допълнителна мярка, чиито резултати, макар и несигурни, дават възможност за проследяване на онези, които не изпитват признаци на болестта, но я разпространяват.

Той настоя държавите от ЕС да обменят данни за заразените така, както по-рано са се съгласили да свържат далекосъобщителните си системи. Според него е необходимо само политическо желание, за да може в ЕС да се приложат общи правила за самоизолиране и за карантина.

Председателят на Европейския съвет призова за борба с дезинформацията за новата болест и за внимателно обмислени послания към обществото. Той отбеляза, че цялото усилие с ваксините би било напразно, ако не бъдат преодолени страховете от ваксинирането.

Споделяне

Още от Европа