Европейските лидери ще обсъждат бъдещето на Европа след Брекзит

Европейските лидери ще обсъждат бъдещето  на Европа след Брекзит

Европейските лидери ще решават утре в Брюксел дали да връчат втори мандат начело на Европейския съвет на поляка Доналд Туск, отхвърлен от собствената си страна. Така те ще започнат с пораждащ конфликти въпрос срещата си на върха, посветена на стремежа им към единство след Брекзита.

Националните лидери се събират за два дни, но без британския премиер Тереза Мей в петък, както вече стана практика на заседанията, посветени на бъдещето на ЕС след планираното напускане на Великобритания.

Европейските лидери, които искат да покажат, че ЕС е способен на единство, за да постигне подем след Брекзит, могат обаче да се притесняват от нови фалшиви нотки.

Бъдещето на Доналд Туск начело на Европейския съвет след първи мандат, започнал през 2014 г., ще им предложи първия повод за това още в четвъртък следобед.

Голямо мнозинство от 28-те подкрепя втори мандат за бившия полски либерален премиер начело на институцията, която координира срещите на върха на националните лидери, на които се определят приоритетните политики на ЕС.

Но националистическата партия на власт във Варшава - "Право и справедливост", която упреква Туск, че "действа срещу собственото си правителство" в Брюксел, предложи алтернативен кандидат, евродепутата Яцек Сариуш-Волски, на фона на битката с ЕС относно нарушаването на принципите на правовата държава в Полша.

На този етап Сариуш-Волски не може да разчита на никаква подкрепа, освен на подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан, който също е в обтегнати отношения с Брюксел.

Тази необичайна ситуация не блокира кандидатурата на Туск, подкрепян от мнозинството от страните членки и от европейската народна партия - основната федерация от десни партии в ЕС.

И преизбирането на Туск с квалифицирано мнозинство - най-малко 21 страни членки, представляващи 65 процента от населението на ЕС - изглежда сигурно.

"Туск има много, много поддръжници", каза вчера германският държавен секретар Михаел Рот. "Ние трябва да се покажем единни, особено в този момент, да избегнем разразяване на нови конфликти в ЕС", каза той по адрес на Варшава и Будапеща.

Потенциално препятствие може да дойде от раздразнението на социалистите, които критикуват ЕНП, че монополизира председателските постове на върха на ЕС с Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия и италианеца Антонио Таяни начело на Европейския парламент.

Но "аз няма да участвам в отстраняването" на Доналд Туск, каза в понеделник френският президент Франсоа Оланд, който събра във Версай германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания.

След бъдещето на Туск европейските лидери предвиждат да подготвят в петък без Тереза Мей текст, който ще публикуват по повод 60-ата годишнина от основополагащия договор на ЕС. Тя ще бъде отбелязана в Рим на 25 март и това честване би трябвало да даде нов импулс на Европа след Брекзит.

Жан-Клод Юнкер подготви терена за европейските лидери миналата седмица, като предложи пет пътя за реформа на ЕС, вариращи от една Европа, която се задоволява да е само единен пазар, до една по-интегрирана Европа, минавайки през Европа на "няколко скорости".

Тази последна опция доминира дебатите и е силно подкрепяна от Париж и Берлин, които искат да могат да напредват по въпроси като засилването на европейската отбрана, без да бъдат блокирани от някои непокорни страни.

В понеделник във Версай Италия и Испания се присъединиха към френско-германската двойка, за да защитят тази идея, подкрепяна също и от страните от Бенелюкс. Европейците трябва да "имат смелостта да приемат, че някои страни напредват по-бързо от други", без "този процес да е затворен за онези, които са закъснели", каза Меркел.

Но други страни се притесняват, че ще станат държави втора категория, като страните от Вишеградската четворка, които вече се противопоставиха на миграционната политика на Брюксел.

"Необходим е политически размисъл по този опасен въпрос", предупреди високопоставен европейски представител. "Ключовото послание на срещата на върха в Рим трябва да бъде единство. Ако на 25 март в Рим ние кажем, че имаме нужда от повече Европа на няколко скорости това ще изпрати погрешно послание", допълни той.

ЕС вече позволява напредване с различно темпо. Европейските лидери трябва да илюстрират това утре, давайки зелена светлина за създаването на европейска прокуратура, бореща се срещу измамите в европейските фондове, която ще покрива на първо време само една част от европейските членове.

По БТА.

Споделяне

Още от Европа