Европейските лидери удължиха с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

САЩ заявиха, че са обезпокоени от засилването на насилието в Източна Украйна

Европейските лидери удължиха с шест месеца икономическите санкции срещу Русия
Лидерите на ЕС удължиха с шест месеца тежките икономически санкции, които ЕС наложи на Русия заради ролята ѝ в украинския конфликт, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.
 
"Договорено е. ЕС ще удържи икономическите санкции срещу Русия" заради неизпълнението от нея на Минските споразумения, написа Туск в Туитър.
 
Санкциите, които са насочени предимно срещу руски банки и фирми от военно-промишления комплекс, изтичаха в края на юли, но сега те ще останат в сила до януари 2018 г.
 
ЕС първоначално наложи санкции на Русия преди три години заради анексията на Крим. Европейските лидери отдавна спорят дали да увеличат дипломатическите контакти с Москва успоредно със санкциите, отбелязва Асошиейтед прес.
 
"Участниците в срещата на върха на ЕС се обявиха единодушно за продължаване на икономическите санкции срещу Русия", каза от своя страна германският канцлер Ангела Меркел.
 
"Ние с Еманюел Макрон съобщихме за хода на минския процес и работата в нормандския формат", каза тя.
 
"Тук, за съжаление, сме принудени да констатираме, че не се наблюдава голям напредък. Примирието постоянно се нарушава и затова липсва достатъчна основа за продължаване на политическия процес", каза Меркел.
 
"При тези обстоятелства всички единодушно казаха, че е нужно санкциите да бъдат продължени", заяви германският канцлер. По думите ѝ, на срещата на върха на ЕС Германия и Франция са получили "подкрепа, що се отнася до продължаването на минския процес".
 
Председателят на комисията по външни работи на руската Дума Леонид Слуцки окачестви продължаването от ЕС на санкциите заради неизпълнение на Минските споразумения като абсурдно.
 
"Формулировката (на председателя на Европейския съвет Доналд) Туск за недостатъчно изпълнение на Минските споразумения е абсурдна и предизвиква единствено недоумение", заяви Слуцки пред журналисти.
 
По думите му Русия се е "уморила да повтаря", че не е страна нито по Минските споразумения, нито в конфликта в Украйна. 
 
САЩ заявиха, че са обезпокоени от случаи на насилие, извършено от сепаратистите срещу наблюдатели в Източна Украйна, предаде Ройтерс.
 
Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че на 20 юни представители на специална мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са били тормозени, заплашвани и по тях е било стреляно. През април американски лекар, прикрепен към наблюдателите, е загинал, след като камионът му попаднал на експлозив.
 
"Тези случаи са част от по-широка кампания да се попречи на международната общност да види какво се случва в Източна Украйна", каза Науърт.
 
"Призоваваме Русия да използва влиянието си, за да се сложи край на тази кампания на сплашване и да зачита ангажимента си за предоставяне на свободен, пълен и безопасен достъп на наблюдателите от ОССЕ."
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят